To je to što me zanima!

'Tko bi nam kresao plaće? Sad smo i mi na prvoj crti obrane'

Neka se zamisle svi oni koji smatraju da zaposlenicima u obrazovanju baš sada treba kresati plaće, kaže predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec
Vidi originalni članak

Iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama poručuju kako su i zaposleni u obrazovanju na prvoj crti bojišnice za budućnost Hrvatske, očekuju da to bude prepoznato te pozivaju da se zamisle "svi oni koji smatraju da zaposlenicima u obrazovanju baš sada treba kresati plaće".

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

U ova teška vremena s pravom se svakodnevno ističu zaposleni u zdravstvu, policiji, civilnoj zaštiti, vojsci - kao prva crta obrane od korona virusa i njihov je doprinos u ovoj situaciji neprocjenjiv, navode u priopćenju.

Dodaju međutim kako je istovremeno, sustav odgoja i obrazovanja u javnosti neopravdano zaboravljen i stavljen u drugi plan.

Bez iznimnog i gotovo cjelodnevnog napora nastavnika, nastava na daljinu bila bi samo dobra ideja. Rad u sustavu obrazovanja izuzetno je osjetljiv i puno kompleksniji u ovom kriznom razdoblju od "mirnodopskog", i to za sve sudionike u sustavu. Jednako kao kod izvođenja redovne nastave, priprema za održavanje nastave se ne vidi.

Izvođenje nastave na daljinu potpuna novina za sve sudionike u obrazovanju. Priprema za nove oblike nastave i komunikaciju na daljinu iziskuje puno veće napore. Iza svakog digitalnog sadržaja stoji rad nastavnika.

Ovaj drugačiji i vrlo zahtjevan način rada, većina nastavnika prihvatila je kao novi izazov s kojim se uspješno nosi. Bez tog i takvog angažmana zaposlenih u obrazovanju, ova bi školska godina bila izgubljena, ističe Sindikat.

Gubitak školske godine producirao bi nesagledive štete našem društvu. Bez ove školske godine, imali bismo izgubljenu ne samo ovu, već i buduće generacije učenika i studenata. Usporili bismo sva pozitivna kretanja u obrazovanju i ugrozili budućnost.

Održavanjem nastave na daljinu održava se privid "normalnog" funkcioniranja društva, unatoč nezavidnoj situaciji. Izuzetno je važno ovu školsku godinu uspješno završiti, kako bi se svi procesi nesmetano nastavili, nakon što prestane opasnost za život i zdravlje.

U ispunjavanju tog cilja, važni su svi zaposlenici u odgoju i obrazovanju, jer naše ustanove moraju biti spremne normalno funkcionirati već idući dan nakon okončanja ove situacije, ističu u priopćenju koje potpisuje predsjednik tog sindikata Branimir Mihalinec uz poruku: "Ostajemo doma, ali ne prestajemo raditi!"

Idi na 24sata

Komentari 97

  • kuglica 06.04.2020.

    Pitala bih samo ove dežurne pljuvače po prosvjeti i profesionalne otresatelje frustracija tamo gdje se usude (kad se već ne usude svojim poslodavcima / bankarima i koji usred radnog vremena, u prosjeku, sudeći prema vremenu kada su svoje komentare poslali, 11.00 h, a također vjerojatno rade iz svoje udobne fotelje), dakle, pitala bi ih neka mi otkriju tajnu, kako uspiju raditi važne i odgovorne poslove i još stignu istovremeno pljuvati po drugima?! Naime, ja radim u prosvjeti i zbog toga što mi je nos po cijele dane zabijen u ekran računala (virtualne učionice, zbornica, zadaće, zadaci, mailovi) i mobitela (roditelji koji nisu u stanju kontrolirati vlastitu djecu pa to onda prepuštaju nama, bandi neradničkoj) i ne stignem i raditi i istovremeno pljuvati po drugima i prozivati ih za nerad! Policija / liječnici/ med sestre/ vatrogasci/ trgovci sigurno nisu jer nekako nisam sigurna da bi ovi stigli još i pljuvati po drugima uza sav posao...

  • 06.04.2020.

    Nemam nista za reci!!!!!!!Na prvoj crti!!!!!!hm!!!

  • 06.04.2020.

    Mihalinčeva izjava nije nimalo začuđujuća - hoće to kad imaš ničim opravdan ego veličine Velebita, poštenja i poštovanja drugih u razini statističke greške i obraz poput đona vojničke čizme.

Komentiraj...
Vidi sve komentare