To je to što me zanima!

'Tko god da je liječio vozača BMW-a, trebao je to prijaviti'

Nakon što što je utvrđeno da je vozač BMW-a koji je skrivio nesreću na naplatnim kućicama Sveta Helena vozio pod utjecajem lijekova, liječnici su odlučili reagirati i pojasniti procedure
Vidi originalni članak

Iz Hrvatske udruge ugovornih ordinacija (HUUGO) odlučili su reagirati nakon uhićenja vozača koji se BMW-om na naplatnoj postaji Sveta Helena zabio u dva automobila i teško ozlijedio dvoje odraslih i dijete.

S obzirom na to da se vozač tek vratio od ovisnosti o drogama i bio je pod utjecajem lijekova, iz udruge ističu da je liječnik koji ga je liječio - morao o njegovom stanju izvijestiti policiju u Čakovcu.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

DETALJI SUDARA KOD SVETE HELENE Vatrogasci: 'Netko je iz BMW-a nakon nesreće htio nešto uzeti'

Iz Udruge poručuju kako obvezu prijave promjene zdravstvenog stanja vozača imaju svi, a ne samo liječnici obiteljske medicine.

U trenutku saznanja o promjenama zdravstvenog stanja koje utječu na sigurnost upravljanja vozilom liječnik koji je liječio osiguranika s vozačkom dozvolom dužan je sve promjene zdravstvenog stanja koje utječu na sigurnost upravljanja vozilom obavijestiti policijsku postaju prema mjestu prijavljenog prebivališta vozača.

- Liječnik obiteljske medicine nema informaciju o tome tko posjeduje vozačku dozvolu, a tko ne. Prije jednu godinu predložili smo MUP-u sljedeće: budući da su sve ordinacije informatizirane, budući da sustavom CEZIH-a svakodnevno putuju milijuni informacija, neka MUP osmisli program koji će koristiti te podatke i sam pozivati osiguranike na izvanredne preglede. Do danas se na tome nije napravilo ništa.

OZLIJEDIO TROČLANU OBITELJ Skrivio nesreću na kućicama: Vozaču odredili istražni zatvor

Potrebno je u pravnom sustavu RH uvesti osobnu odgovornost vozača koji će u MUP-u pri predaji sve potrebne dokumentacije potpisati izjavu o materijalnoj i krivičnoj odgovornosti o svom zdravstvenom stanju - naveli su u priopćenju.

Kazne za liječnike koji to nisu napravili od 5000 do 15.000 kuna

Napominju i kako su u slučaju da se na na liječničkom pregledu ili u tijeku liječenja utvrdi da vozač boluje od bolesti ili ima invalidnost zbog koje nije više sposoban sigurno upravljati vozilom, liječnik koji je obavio pregled ili je liječio vozača te izabrani liječnik dužan je uz upozorenje bolesniku o tome obavijestiti policijsku upravu ili postaju u kojoj osoba ima prijavljeno prebivalište, odnosno privremeno ili stalno boravište. Ako osoba postupi suprotno, može se kazniti novčanim iznosom od 5000 do 15.000 kuna.

Podsjetimo, 35-godišnjem vozačem BMW-a jučer je određen jednomjesečni istražni zatvor, a utvrđeno je daje vozio pod utjecajem droga i lijekom, uz to što nije prilagodio brzinu uvjetima i znakovima na cesti. U nesreći je teško ozlijeđeno dvoje odraslih i dijete. Tereti ga se za izazivanje prometne nesreće i ako ga proglase krivim, mogao bi dobiti i do osam godina zatvora.

POGLEDAJTE VIDEO

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 109

  • Wolker 12.08.2019.

    Pa kako ce ona prijaviti MUP-u pacijenta ako nezna dali on uopce ima vozacku???

  • kažemja 16.07.2019.

    Tek kad se nešto dogodi onda se postavljaju pitanja i traži se tko je odgovoran. Zakon je tu potpuno jasan ,svaka ozbiljnija promjena zdravstvenog stanja pacijenta koji ima vozačku treba biti prijavljena MUP od strane obiteljskog liječnika. To što oni to ne rade je druga stvar. Znam nekoliko ljudi koji koji su preživjeli moždani udar , malo su se oporavili i ponovo voze. Budući da nemaju ograničenja policija im ništa ne može. Takva osoba , a da ne govorim o psihičkim bolesnicima , bi trebala obavezno na izvanredni lječnički pregled. Bitno da mene koji imam dioptriju -2 svakih par godina tlače sa pregledima i k tome moram donijeti potvrdu od svog liječnika da ne bolujem od neke teže kronične ili psihičke bolesti ! Ok ,neka bude tako ali što je sa onima koji su u trenutku prvog pregleda za polaganje vozačkog bili zdravi i nemaju nikakvih ograničenja ? Podrazumijeva se da će do osamdesete godine biti zdravi ? Tek onda moraju na pregled! Kad to pitanje postavim doktorima na pregledu za produljenje vozačke samo sliježu ramenima.....to vam je tako kad zakone pišu pravnici bez da pitaju struku(doktore )!

  • empatija 16.07.2019.

    Vjerujem da će novinari istražiti sve.U zadnje vrijeme rade jako dobar posao pa će i ovo razotkriti

Komentiraj...
Vidi sve komentare