To je to što me zanima!

Tko je Borut Pahor: Predsjednik koji je bio maneken, a najviše je surađivao s Jadrankom Kosor

Pahor i Kosor su se u srpnju 2013. sastali na Trakošćanu  gdje su podigli spomen ploču u znak sjećanja na svoj susret 2009. kad su se sastali kao premijeri država
Vidi originalni članak

Borut Pahor, sadašnji slovenski premijer prošao je sve faze u politici u susjednoj nam državi. Bio je zastupnik u Parlamentu, kao i zastupnik u EU pa je postao i premijer države, a na kraju postao i predsjednik, i to u dva mandata. Pahor će na poziv hrvatskog kolege Zorana Milanovića pratiti  ovogodišnju 307. Sinjsku alku.

POGLEDAJTE VIDEO: Borut Pahor u Splitu

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Ovaj ljevičar, koji je bio na čelu Socijaldemokratske stranke do 2012., diplomirao je politologiju u Ljubljani. Tijekom studija Pahor je radio kao maneken, a navodno mu je nadimak bio Barbika, a i dan danas ga neki znaju zvati Barbie. Tako je i uoči predsjedničkih izbora 2012., Pahor pozirao za kamere glumeći mesare, frizere, ugostitelje, čistače... Te fotografije su završile na kalendaru za novu 2015. U kalendar su ih objedinili dizajner Vasja Cenčič i fotograf Borut Krajnc koji su ih prodavali u humanitarne svrhe. Tiskali su samo 150 komada, a jedan su poklonili i predsjedniku.

Što se tiče hrvatskih političara, Pahor je najviše surađivao s bivšom premijerkom Jadrankom Kosor. Oni su se u srpnju 2013. sastali na Trakošćanu  gdje su podigli spomen ploču u znak sjećanja na svoj susret 2009. kad su se sastali kao premijeri država gdje su pokušavali riješiti probleme uoči hrvatskog ulaska u EU. 

'TO SU MOJI STUDENTI' Razgovor Kosor i Josipovića: 'Čekaj, samo da razjasnimo? Dobio si pozivnicu za Knin?'

- Kad smo sjeli, pogledao sam gospođu Kosor u oči i pitao je vjeruje li mi. Gospođa predsjednica Vlade tada je rekla: 'Da, ako to zaslužite!' - ispričao je tad Borut Pahor. Naime, tad je Slovenija blokirala 14 od 35 poglavlja pregovora o ulasku Hrvatske u EU zbog neriješenih graničnih pitanja te ozbiljne prijetnje da situacija eskalira i u sigurnosnom pogledu.

- Ti kadrovi koji su krenuli gdje se nas dvoje srdačno pozdravljamo, katkada je to zloupotrebljavano i u slovenskoj i u hrvatskoj javnosti, ali su to bile poruke koje su naši građani dobro primali - izjavila je svojedobno je Jadranka Kosor. Njih dvoje su se ponovno sastali u emisiji slovenske televizije POP TV.

- Nekoć, kad smo bili predsjednici vlada, zvao me u tri sata u noći i pitao koliko je sati u Zagrebu - kazala je tad bivša hrvatska premijerka. Pahor se osim s Kosor, družio i s bivšom predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović. Tako su 2019. imali neformalno druženje, kako su kazali iz Ureda predsjednice, u okviru njihova redovitog dogovora s ciljem nastavka dobrih međusobnih odnosa između Hrvatske i Slovenije. Potom su se prošetali i Zagrebom, a Pahor je kasnije otišao u Split gdje je sudjelovao na Splitskom polumaratonu. 

OPUŠTENI PREDSJEDNIK Ljetni Milanović: Sletio u Sinj, iz helikoptera izišao u natikačama

Borut Pahor je iznimno aktivan na društvenim mrežama. Tako ima oko 22.000 sljedbenika, a svakodnevno objavljuje fotografije, kako formalnog tako i neformalnog sadržaja. Jako voli sport te redovno trči, a ima i moderan brak. U vezi je s partnericom s kojim nije formalno oženjen, a imaju jednog sina. Iako je veliki sportaš ne navija niti za jedan klub, a veliki je ljubitelj slovenske nogometne reprezentacije. 


 

Idi na 24sata

Komentari 12

  • Čudnovati jež 07.08.2022.

    Tko zna jel joj ga uvalio ???

  • Savagebrodo2 07.08.2022.

    Da li joj je skakljao klit?

  • DanielTomić 07.08.2022.

    zgodan ko grom

Komentiraj...
Vidi sve komentare