To je to što me zanima!

'Tko zna, da sam muža sakrila, možda bi naš sin još bio živ...'

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Zagrepčanki Gordani Ban suprug Ivo nestao je 1991. godine. Još ga traži. Početkom ove godine ostala je i bez sina Josipa, koji je preminuo od zloćudne bolesti...
Vidi originalni članak

Muža još tražim, sina sam pokopala u njegov grob. Iskreno, žao mi je što sam supruga Ivu pustila da se dragovoljno prijavi braniti domovinu. Tko zna, da sam ga sakrila, možda bi i naš sin Josip danas bio živ, kroz suze govori Zagrepčanka Gordana Ban (52).

POGLEDAJTE VIDEO:

Za suprugom, koji je 11. listopada 1991. nestao u Kukunjevcu kraj Pakraca, nakon što je sa suborcima upao u četničku zasjedu, još traga, a prije sedam mjeseci pokopala je sina. Obolio je od zloćudne bolesti i umro u 26. godini.

- Moj sin umro je od miješanog raka testisa, od kojeg je bolovao godinu i pol dana. Pokopala sam ga u grob njegova nestalog oca. - Koliko god se nosiš sa životom, ja ne vjerujem i ne želim priznati da je moj sin mrtav. Stalno mislim da će se odnekud pojaviti, kao i moj suprug - otirući suze priča ova nesretna žena. Ne želi plakati, ali emocije su toliko jake i uzburkane da ih ne može zauzdati.

Nestalog supruga posljednji je put vidjela u listopadu 1991. Dragovoljno se prijavio braniti domovinu i Gordana je to saznala slučajno, kad su šetali Trgom bana Jelačića. Rekao joj je da samo pričeka dok pozdravi svoje dečke.

- Pitao ih je: ‘Kad ćemo mi ići?’ Pitala sam ga kamo se to sprema ići, a on mi je priznao da se prijavio. Ostala sam šokirana. Došlo mi je da kriknem da ga brišu s tog popisa. Ali ostala sam nijema. Objasnio mi je da se, gledajući sve što se događa kod nas, u njemu rodila silna želja učiniti nešto za svoju djecu, da bolje žive i da slobodno šeću svojom zemljom - priča Gordana.

Sin Josip tad je bio 11-mjesečna beba, a kći Marina curica od tri i pol godine. Oboje, a posebno kći, bili su jako vezani za oca, tako da je njegov nestanak ostavio snažan trag na njihovu odrastanju.

- Tri dana prije no što će otići u Pakrac, rekao mi je da s djecom odem u Sloveniju i budem na sigurnom. Zagrlio ih je i poljubio te rekao mom ocu: ‘Čuvajte mi ženu i djecu’. Otišla sam k sestri u Zaprešić i suprug mi se danima nije javljao. Nije mi ostavio nikakav broj telefona, nisam znala ni gdje su, samo da su s Merčepovom postrojbom otišli za Pakračku poljanu. A onda je jedan dan zazvonio telefon. Zvao me otac suprugova suborca Mije Lončara i rekao mi da je Mijo teško stradao, izgubio stopalo i pitao što je s mojim mužem. Rekla sam mu da nemam pojma, da samo znam da je otišao u Pakrac. I tad je počela potraga - svjedoči Gordana.

Nije znala odakle bi krenula, koga bi išta pitala, kome bi se obratila. U MUP-u su joj rekli da njezina supruga nema na popisu mrtvih, ali to ju nije tješilo. Željela je doznati istinu.

- Nažalost, nisam je doznala. Čula sam od suboraca da je vozio srpsku samohotku koju su u borbi zauzeli i da su trebali pokupiti neke ranjenike i vozilo iz jarka. U retrovizoru je vidio da je netko pretrčao iza njih i rekao kolegi koji je bio u kupoli za mitraljezom da se okrene. Tad je pala prva granata i raznijela gusjenicu, svi su poiskakali ili poispadali. Ranjeni Mijo, koji je cijeli šaržer ispalio po zgradi iz koje su pucali, ispao je od siline granatiranja i vikao: ‘Dajte mi granatu da se raznesem! Utrpali su ih u neko vozilo Hitne pomoći koje je išlo s njima po ranjenike i na felgama se odvezli do baze. U toj akciji nestao je i suborac Ratomir Dragić, kojeg također još nisu pronašli. I dalje više ne znam ništa – s bolnim uzdahom govori Gordana.

Oslonac u najtežim životnim trenucima joj je majka Božena, koja se, dok je Gordana radila, brinula o unuku i unučici.

- Svojoj djeci sve sam ispričala.Josip nije razumio što se događa i, kad bi vidio drugu djecu sa svojim očevima, samo me pitao: ‘Mama, a zašto ja nemam tatu?’ Skrivajući suze, objašnjavala sam mu da je njegov tata išao u rat i kako bi dao život da njemu, njegovoj sestrici i svoj djeci ove zemlje bude bolje. Za razliku od Josipa, kojem je bilo teško, moja kći je jako patila za ocem. Danas ima 29 godina, u Bugarskoj je na radu u Lufthansi, a studira u Zagrebu na Veleučilištu Velika Gorica, smjer održavanja zrakoplova i ovih se dana vratila položiti zadnji ispit – govori hrabra Gordana.

Otkriva nam kako se još nada da će joj se suprug vratiti.

- Prije no što je otišao u rat, čitao je knjigu Karla Štajnera ‘7000 dana u Sibiru’. U jednom me trenutku pitao: ‘Ženo, bi li me ti čekala?’ Odgovorila sam: ‘Naravno da bih’. I evo, kao i Sonja iz te knjige, živim u uvjerenju da će se moj Ivo vratiti. A ako i nije živ, makar da nađem i jednu košćicu da ga mogu dostojno pokopati u posvećenu hrvatsku zemlju, zapaliti mu svijeću, pomoliti se i porazgovarati s njim kao što razgovaram sa sinom kad mu dođem na grob – zaključila je.     

Idi na 24sata

Komentari 42

  • milano 05.08.2017.

    Dan pobjede??? Dan pobjede bit će onog dana kada se bude saznalo gdje su Hrvati i borci drugih nacionalnosti za Hrvatsku koji se vode kao nestali. Nestali? Ne nisu nestali, negdje jesu. Kad se sve do zadnjega sazna gdje su, e to će bit Dan pobjede.

  • 21.07.2017.

    Auh,drž se ženo jaka!

  • SrpskiOrao91 10.07.2017.

    Hahahaha uvek isto neka baba koja drzi sliku i tuzna pricica u kojoj je planta price da su Srbi losi momci a Hrvati neduzne dusice

Komentiraj...
Vidi sve komentare