To je to što me zanima!

Toga ima samo kod nas: Mrtav je 26 godina, a zovu ga na sud

Oglas je objavio Općinski sud u Zadru, stalna služba u Benkovcu, radi dokazivanja smrti Vojislava Zelića. U oglasu se pozivaju i svi ostali koji znaju je li živ ili mrtav da se jave sudu
Vidi originalni članak

Ovim oglasom poziva se Vojislav Zelić, rođen 1913. u Žegaru, da se u roku od tri mjeseca od dana objave oglasa u Narodnim novinama javi ovom sudu jer će se u protivnom proglasiti umrlim, objavljeno je 12. prosinca u narodnim novinama.

Oglas je objavio Općinski sud u Zadru, stalna služba u Benkovcu, radi dokazivanja smrti Vojislava Zelića. Prema navodima njegova sina Čede Zelića, koji je i pokrenuo postupak utvrđivanja smrti, Vojislav je živio u Žegaru, gdje je i umro prirodnom smrću 7. kolovoza 1991. godine, no njegova smrt nije službeno evidentirana.

Osim samog Vojislava, u oglasu se pozivaju i svi ostali koji znaju je li živ ili mrtav da se jave sudu.

- To je normalna procedura. Postoji institucija proglašenja nestale osobe umrlom, obično na zahtjev nekoga od obitelji. Sud traži svjedoke, saslušava rodbinu, obitelj i prijatelje, jer mora utvrditi da te osobe nema. Dotad se pretpostavlja da je živ, pa se tako poziv upućuje i njemu - pojasnio nam je Denis Klarendić, glasnogovornik Općinskog suda u Zadru. Dodaje da sud odluku donosi u relativno kratkom roku, ali se postupak može voditi tek ako pet godina nema informacija je li neka osoba živa.

- Nekad postoje i kraći rokovi, primjerice ako je netko stradao u nekoj nesreći, kao što su brodolomi, zrakoplovna nesreća, poplava, požar i slično, tad se može tražiti proglašenje nestalog umrlim u roku od pola godine. U slučaju nestanka u ratu i u svezi ratnih događanja rok je godinu dana - kaže Klarendić i napominje da zahtjev ne mora podnijeti član obitelji, nego svaka osoba koja ima neki pravni interes.

- Nakon proteka roka od tri mjeseca od objave oglasa, ako ne dobije nikakvu informaciju, sud će nestalu osobu proglasiti umrlom - pojašnjava Klarendić.

Čedin sin Milorad, unuk pokojnog Vojislava, kaže kako su postupak pokrenuli da bi napokon završili ostavinsku raspravu.

- Institucije u Obrovcu u trenutku njegove smrti nisu uredno radile. Nismo od njih dobili Smrtni list, Izvod iz Matice umrlih ni bilo kakav drugi dokument da je moj djed mrtav i pokopan - objasnio nam je Milorad Zelić, koji s obitelji živi u Srbiji. Kaže nam da je njegov otac 2004. godine pokrenuo ostavinsku raspravu, no sve se zakompliciralo nakon što se svjedok nije mogao sjetiti kad je Vojislav točno umro, a službenih podataka o tome nema.

- Oni su nama slali pozive sa suda u Žegar, iako tamo ne živimo i nismo ih mogli podizati - kaže Milorad koji nam nije znao reći jesu li sudu prijavili promjenu adrese. Riječ je o kući, priča nam, koja je iznutra potpuno devastirana te se u njoj ne može stanovati. Žele napokon riješiti papirologiju jer su prije godinu i pol dana podnijeli zahtjev za legalizaciju, a rok im ističe u lipnju 2018. godine.     

Idi na 24sata

Komentari 103

  • ilmare 20.12.2017.

    Moja svekrva umrla 2004 g na svoj 95 - rođendan ,a dobiva još račune iako joj je stan prodan 2 puta ... Čak i opomene .. Sve javili, ma zaludu... Sad opet poslali pred par mjeseci, a ona bi imala ,da je živa ,107 godina..

  • bluehotel 20.12.2017.

    Mom tetku su 11 godina bakon smrti slali opomene i uplatnice da plati porez na vikendicu. Nakon višestrukih urgiranja sam poslao adresu: Ime i prezime, broj parcele na groblju i adresu grada. Onda su prestali!

  • ZORAN BARIĆ 20.12.2017.

    Uostalom nije tema jeli živ ili nije ima da se javi na sud i točka a šta on misli mrtav sam i to je rješenje e vidiš da nije izvoli se javiti na SUD uostalom pravosuđe je uvjek u pravu

Komentiraj...
Vidi sve komentare