Obavijesti

News

Komentari 103

Toga ima samo kod nas: Mrtav je 26 godina, a zovu ga na sud

Oglas je objavio Općinski sud u Zadru, stalna služba u Benkovcu, radi dokazivanja smrti Vojislava Zelića. U oglasu se pozivaju i svi ostali koji znaju je li živ ili mrtav da se jave sudu

VIDEO

Ovim oglasom poziva se Vojislav Zelić, rođen 1913. u Žegaru, da se u roku od tri mjeseca od dana objave oglasa u Narodnim novinama javi ovom sudu jer će se u protivnom proglasiti umrlim, objavljeno je 12. prosinca u narodnim novinama.

Oglas je objavio Općinski sud u Zadru, stalna služba u Benkovcu, radi dokazivanja smrti Vojislava Zelića. Prema navodima njegova sina Čede Zelića, koji je i pokrenuo postupak utvrđivanja smrti, Vojislav je živio u Žegaru, gdje je i umro prirodnom smrću 7. kolovoza 1991. godine, no njegova smrt nije službeno evidentirana.

Osim samog Vojislava, u oglasu se pozivaju i svi ostali koji znaju je li živ ili mrtav da se jave sudu.

- To je normalna procedura. Postoji institucija proglašenja nestale osobe umrlom, obično na zahtjev nekoga od obitelji. Sud traži svjedoke, saslušava rodbinu, obitelj i prijatelje, jer mora utvrditi da te osobe nema. Dotad se pretpostavlja da je živ, pa se tako poziv upućuje i njemu - pojasnio nam je Denis Klarendić, glasnogovornik Općinskog suda u Zadru. Dodaje da sud odluku donosi u relativno kratkom roku, ali se postupak može voditi tek ako pet godina nema informacija je li neka osoba živa.

- Nekad postoje i kraći rokovi, primjerice ako je netko stradao u nekoj nesreći, kao što su brodolomi, zrakoplovna nesreća, poplava, požar i slično, tad se može tražiti proglašenje nestalog umrlim u roku od pola godine. U slučaju nestanka u ratu i u svezi ratnih događanja rok je godinu dana - kaže Klarendić i napominje da zahtjev ne mora podnijeti član obitelji, nego svaka osoba koja ima neki pravni interes.

- Nakon proteka roka od tri mjeseca od objave oglasa, ako ne dobije nikakvu informaciju, sud će nestalu osobu proglasiti umrlom - pojašnjava Klarendić.

Čedin sin Milorad, unuk pokojnog Vojislava, kaže kako su postupak pokrenuli da bi napokon završili ostavinsku raspravu.

- Institucije u Obrovcu u trenutku njegove smrti nisu uredno radile. Nismo od njih dobili Smrtni list, Izvod iz Matice umrlih ni bilo kakav drugi dokument da je moj djed mrtav i pokopan - objasnio nam je Milorad Zelić, koji s obitelji živi u Srbiji. Kaže nam da je njegov otac 2004. godine pokrenuo ostavinsku raspravu, no sve se zakompliciralo nakon što se svjedok nije mogao sjetiti kad je Vojislav točno umro, a službenih podataka o tome nema.

- Oni su nama slali pozive sa suda u Žegar, iako tamo ne živimo i nismo ih mogli podizati - kaže Milorad koji nam nije znao reći jesu li sudu prijavili promjenu adrese. Riječ je o kući, priča nam, koja je iznutra potpuno devastirana te se u njoj ne može stanovati. Žele napokon riješiti papirologiju jer su prije godinu i pol dana podnijeli zahtjev za legalizaciju, a rok im ističe u lipnju 2018. godine.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 103
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.