To je to što me zanima!

'Treba utvrditi je li Vidaković insajderski trgovala dionicama'

ONA ŠUTI Prokuristica Kraša Marica Vidaković je zaradila stotine tisuća kuna, ali kaže da zbog pravila HANFA-e ne smije ništa govoriti
Vidi originalni članak

Marica Vidaković, prokuristica u Krašu, krajem kolovoza kupila je veću količinu dionica Kraša, otprilike tjedan dana prije nego što je najveći dioničar objavio ponudu za preuzimanje.

Nakon toga je cijena itekako porasla, a gospođa Vidaković je zaradila nekoliko stotina tisuća kuna.

Ako je Vidaković imala saznanja o ponudi za preuzimanje, onda se radi o trgovanju na temelju povlaštenih informacija ili “insajdersko trgovanje”.

KUPOVALA DIONICE Marica Vidaković na Krašu je zaradila čak 460 tisuća kuna?

Za komentar smo zamolili ekonomskog stručnjaka i savjetnika Andreja Grubišića.

- Postoje članci zakona koji sve reguliraju i treba biti korektan. Treba prvo utvrditi je li Vidaković raspolagala povlaštenim informacijama, a u pravilniku od HANFA-e se jasno navodi što je povlaštena informacija. Žena je kupila dionice, a prema mom razumijevanju, ona ih nije prodala, dakle nije realizirala nikakav dobitak. Računovodstveno govoreći, to se zove nerealizirani dobitak. Realizirani je kad se pretvori u novac - kaže Grubišić.

(NE)LOGIČNO Šaranović dionice Kraša kupuje zapravo za fond MID Europa?

- Bitno je naglasiti da dionice nije nelegalno kupiti ni prodati, nije grijeh zaraditi. Široj javnosti je puno intrigantnija priča da nešto nije kako treba, a priče kako je sve u redu nisu zanimljive. Treba biti korektan i objektivan. Datum na koji je kupila dionice je približno blizak datumu objave ponude za preuzimanje, ali nije korektno reći da je to nepobitni dokaz da je to napravila zahvaljujući povlaštenim informacijama - smatra Grubišić.

Idi na 24sata

Komentari 30

  • mladen973 21.09.2019.

    Sposobna i vjerodostojna

  • 21.09.2019.

    Ma to su navlakuše za nas "stoku sitnog zuba". Prvo napumpaj umjetno cijenu dionice da raja pokupuje, a onda je sruši. Isto je bilo sa dionicama HT-a. Vidjet ćete sad kad dionice padnu na 200 kn (što im je i prava vrijednost), izgubit će svi oni koji neće na vrijeme prodati. A tu informaciju će imati samo povlašteni.

  • mestar 21.09.2019.

    Sto se tu ima ispitivat i tko ce je ispitivat nego neki iz tih politickih odbora i sluzbenika koji rade samo kako im gazde kazu pa ne da ispitaju i nesto pronadu nego da pokriju i uniste dokaz koji bi tesko ti branitelji i sud mogli opravdat na sudu. Vidim na vjestima smjenili odnosno sam kao da ostavku zbog korupcije a njega stave da bude u tom odboru za pravosude u drzavi. To je moguce samo na balkanu ili u nekoj diktatorskoj drzavi nigdje u demokratskoj uredenoj drzavi.Onda se kao cude zasto toliki napustaju drzavu koju vole i raj zemaljski kako se prestavljaju u svijetu. Bit ce raj tek onda kad kad sveti Petar bude djelio tko ide u raj a tko ne. Daleko smo mi od toga jer nemamo svetoga Petra nego korumpiranog Petra pa dobre, postene i sposobne salje u pakao a te druge u raj zemaljski.Sve je to krivo poslozeno u nasem zemaljskom raju to bi trebali svi vjerski, politicki i ostali lideri glasno i jasno rec a narod postavit svetog Petra nebeskog da sudi kao na nebu.

Komentiraj...
Vidi sve komentare