News

Komentari 30

'Treba utvrditi je li Vidaković insajderski trgovala dionicama'

'Treba utvrditi je li Vidaković insajderski trgovala dionicama'

ONA ŠUTI Prokuristica Kraša Marica Vidaković je zaradila stotine tisuća kuna, ali kaže da zbog pravila HANFA-e ne smije ništa govoriti

Marica Vidaković, prokuristica u Krašu, krajem kolovoza kupila je veću količinu dionica Kraša, otprilike tjedan dana prije nego što je najveći dioničar objavio ponudu za preuzimanje.

Nakon toga je cijena itekako porasla, a gospođa Vidaković je zaradila nekoliko stotina tisuća kuna.

Ako je Vidaković imala saznanja o ponudi za preuzimanje, onda se radi o trgovanju na temelju povlaštenih informacija ili “insajdersko trgovanje”.

Za komentar smo zamolili ekonomskog stručnjaka i savjetnika Andreja Grubišića.

- Postoje članci zakona koji sve reguliraju i treba biti korektan. Treba prvo utvrditi je li Vidaković raspolagala povlaštenim informacijama, a u pravilniku od HANFA-e se jasno navodi što je povlaštena informacija. Žena je kupila dionice, a prema mom razumijevanju, ona ih nije prodala, dakle nije realizirala nikakav dobitak. Računovodstveno govoreći, to se zove nerealizirani dobitak. Realizirani je kad se pretvori u novac - kaže Grubišić.

- Bitno je naglasiti da dionice nije nelegalno kupiti ni prodati, nije grijeh zaraditi. Široj javnosti je puno intrigantnija priča da nešto nije kako treba, a priče kako je sve u redu nisu zanimljive. Treba biti korektan i objektivan. Datum na koji je kupila dionice je približno blizak datumu objave ponude za preuzimanje, ali nije korektno reći da je to nepobitni dokaz da je to napravila zahvaljujući povlaštenim informacijama - smatra Grubišić.

Najčitaniji članci