Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
30 komentara

'Treba utvrditi je li Vidaković insajderski trgovala dionicama'

ONA ŠUTI Prokuristica Kraša Marica Vidaković je zaradila stotine tisuća kuna, ali kaže da zbog pravila HANFA-e ne smije ništa govoriti

Marica Vidakovic
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
30 komentara

Marica Vidaković, prokuristica u Krašu, krajem kolovoza kupila je veću količinu dionica Kraša, otprilike tjedan dana prije nego što je najveći dioničar objavio ponudu za preuzimanje.

Nakon toga je cijena itekako porasla, a gospođa Vidaković je zaradila nekoliko stotina tisuća kuna.

Ako je Vidaković imala saznanja o ponudi za preuzimanje, onda se radi o trgovanju na temelju povlaštenih informacija ili “insajdersko trgovanje”.

Marica Vidakovic KUPOVALA DIONICE Marica Vidaković na Krašu je zaradila čak 460 tisuća kuna?

Za komentar smo zamolili ekonomskog stručnjaka i savjetnika Andreja Grubišića.

- Postoje članci zakona koji sve reguliraju i treba biti korektan. Treba prvo utvrditi je li Vidaković raspolagala povlaštenim informacijama, a u pravilniku od HANFA-e se jasno navodi što je povlaštena informacija. Žena je kupila dionice, a prema mom razumijevanju, ona ih nije prodala, dakle nije realizirala nikakav dobitak. Računovodstveno govoreći, to se zove nerealizirani dobitak. Realizirani je kad se pretvori u novac - kaže Grubišić.

8172565 (NE)LOGIČNO Šaranović dionice Kraša kupuje zapravo za fond MID Europa?

- Bitno je naglasiti da dionice nije nelegalno kupiti ni prodati, nije grijeh zaraditi. Široj javnosti je puno intrigantnija priča da nešto nije kako treba, a priče kako je sve u redu nisu zanimljive. Treba biti korektan i objektivan. Datum na koji je kupila dionice je približno blizak datumu objave ponude za preuzimanje, ali nije korektno reći da je to nepobitni dokaz da je to napravila zahvaljujući povlaštenim informacijama - smatra Grubišić.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message