To je to što me zanima!

'Trebamo pet regija. Županije su neodržive, ali i besmislene'

Nakon krize gospodarstvo više neće moći podnositi financiranje ovog preglomazanog sustava, kažu u stranci s Imenom i Prezimenom. Umjesto 20 županija predlažu da se Hrvatska podijeli u pet regija i Grad Zagreb.
Vidi originalni članak

Aktualna epidemija koronavirusa, ali i apsurdi s propusnicama tijekom zabrane napuštanja mjesta prebivališta ponovno su otvorile pitanje teritorijalnog preustroja Hrvatske. Nedavno osnovana 'stranka s Imenom i Prezimenom' umjesto sadašnjih 20 županija predlaže da se Hrvatska podijeli u pet regija. 

- Teritorijalni preustroj je nužnost i prvi korak u ozbiljnoj racionalizaciji javne administracije, ne samo u smislu broja nego i svrhe. Županije kakve imamo u mnogim su slučajevima prostorno neodržive ili čak i besmislene za bilo kakvu uspješnu ulogu skretničara decentraliziranih sredstava usmjerenih prema građanima kao krajnjim korisnicima decentralizacije - napominju u stranci. 

U stranci koja je nastala kao projekt za parlamentarne izbore među ostalima okupili su se gradonačelnik Vrgorca Ante Pranić, Dalija Orešković, Josip Budimir i Ivica Relković

Napominju da gospodarstvo više neće moći podnositi financiranje sadašnjeg preglomazanog sustava koji broji 555 općina i gradova, 20 županija i Grad Zagreb. I bez korona krize, kažu, teritorijalni ustroj zemlje odavno je zreo za raspravu. Njihova radna podjela je da se Hrvatska podijeli na pet regija: istočnu, sjevernu, zapadnu, južnu i središnju, a Grad Zagreb izdvojili su kao moguću zasebnu komponentu, kao što je i sada definiran kao grad sa statusom županije. Prijedlog stranke s Imenom i prezimenom je da se granične općine i gradovi na rubnim dijelovima regija se mogu korigirati na lokalnim referendumima na kojima bi se odlučivalo o pridruživanju jednoj od regija na čijim su granicama. 

IVAN KOPRIĆ 'Krizne okolnosti traže i mjere racionalizacije javne uprave'

Sada je, smatraju, vrijeme kada smo kao društvo napokon zreliji za teme u kojima će politika napokon shvatiti da joj osluškivanje struke može i spašavati politiku od politikantstva i populizma. Pozivaju da se o ovoj temi otvori stručna i politička rasprava, koja će završiti županijsko-regionalnim preustrojem Hrvatske. Manje bitno, kažu, hoćemo li završiti na četiri, pet ili pak sedam cjelina koje će na kraju ionako morati amenovati politika koja se treba voditi i logikom realno ostvarivog optimalnog kompromisa. 

- Predstavljamo ovu temu bez politikantskih figa u džepovima i bez straha od finalnog zaključka javne rasprave ako ona dovede do drukčijeg rješenja od ovog kojeg smo kao poticaj stavili na javni stol - poručuju iz stranke s Imenom i Prezimenom. 

Osim stručnjaka za javnu upravu pozivaju da se u raspravu o teritorijalnom preustroju uključe i ekonomisti, politolozi, povjesničari, ali i zainteresirani građani. 

Idi na 24sata

Komentari 9

  • vjačo 07.04.2020.

    tako je! i jugoslavija se raspala jer je bila sastavljena od republika, a srbija dodatno jer je imala dvije autonomne pokrajine. dakle, ako isto ne želimo hrvatskoj - treba ukinuti sve županije i sve općine, a ni mjesne zajednice nisu nedodirljive! naš vrgorački gradonačelnik, ante pranić, potpuno je u pravu - što će vrgorcu općina? pa zagreb, koji zagreb, split, ima ulica i kvartova koji su veći i važniji od vrgorca. a te priče o decentralizaciji i lokalnoj samoupravi su samo izlika da se uhljebi uhljebe.

  • aquamanmyfrend 07.04.2020.

    Zašti pet kad je bolje četiri regije Zagreb,Osijek,Rijeka,Split ostalo su sve selendre.

  • MaBla 07.04.2020.

    Slažem se sa ovom idejom. Danas uz Internet možeš jako puno papirologije riješit a možda i sustav postane efikasnij i korisnij.

Komentiraj...
Vidi sve komentare