To je to što me zanima!

Treći slučaj kritične reakcije na cjepivo AstraZenece u Austriji

Novi slučaj zabilježen je u Štajerskoj, a 51-godišnjakinja nije cijepljena dozom iz problematične serije. Provela je u bolnici više od dva tjedna i danas bi trebala biti puštena
Vidi originalni članak

Cjepivo AstraZenece iz serije ABV 5300 u Austriji ima dosad kao žrtve dvije zaposlenice bolnice Zwettler. 49-godišnja medicinska sestra je proteklog tjedna preminula u bečkoj bolnici, a 34-godišnjakinja je prebačena na intenzivni odjel u Zwettleru. Nakon cijepljenja medicinske sestre su imale velikih problema sa zgrušavanjem krvi. 

Starija žena je umrla od posljedica teškog poremećaja zgrušnjavanja krvi, a kod mlađe se razvila plućna embolija i za sada se uspješno oporavlja. Unatoč tome što su slučajevi još pod istragom, iz bliskih izvora se doznaje kako je jedna od žena ranije imala trombozu vena na nozi. Iz predostrožnosti savezna vlada je zaustavila cijepljenje cjepivom iz sporne serije ABV 5300.

ZBOG SMRTNOG SLUČAJA Austrija privremeno obustavila cijepljenje AstraZenecom: Žena (49) primila cjepivo pa umrla

Međutim, sada se pojavio i treći slučaj medicinske sestre iz Štajerske. 51-godišnjakinja je cijepljena 12. veljače 2021. u Grazu nakon čega su se pojavili problemi oko zgrušavanja krvi i plućna embolija. Nije cijepljena serijom ABV 5300 koja je povučena, već cjepivom iz druge serije. Žena je provela u bolnici više od dva tjedna i trebala bi danas biti puštena.

Dosad nijedna smrt u Austriji nije bila povezana s cjepivom, a u priopćenju BASG-a stoji da zgrušavanje krvi nije među poznatim nuspojavama cjepiva. Istraga je u tijeku.

Inače, preko 200.000 Austrijanaca već je cijepljeno AstraZenecom. Sa svim ostalim serijama cjepiva spomenutog proizvođača i dalje će se cijepiti kao i obično. Građanima je upućen apel da se i dalje idu cijepiti.

Katharina Reich iz Ministarstva zdravlja i voditeljica odjela za cijepljenje Maria Paulke-Korinek na današnjoj su konferenciji za novinare dale uvid u daljnji plan cijepljenja. U skladu s tim, u ožujku će biti isporučeno 470.000 i 124.000 doza cjepiva Pfizera i Moderne. Tu je i 350.000 doza AstraZenece.

ISTRAGA JE U TIJEKU U Hrvatskoj nema serije cjepiva koje je Austrija povukla zbog sumnjive smrti jedne žene

Prva isporuka cjepiva od proizvođača Johnson & Johnson očekuje se u drugom tromjesečju, pod uvjetom da Europska agencija za lijekove (EMA) odobri cjepivo, a to se očekuje u četvrtak 11. ožujka. Austrija je naručila ukupno 2,5 milijuna doza Johnson & Johnson cjepiva u sklopu nabave EU. Prednost ovog cjepiva je što postiže svoj puni učinak nakon davanja prve doze i za razliku od drugih cjepiva, ne mora se ubrizgavati po drugi put.

- Svi bi trebali biti cijepljeni što je brže moguće. Ne možemo si priuštiti bacanje cjepiva - rekla je Paulke-Korinek.

Idi na 24sata

Komentari 105

  • Misao 10.03.2021.

    Pa, ni 100% nije pozitivna reakcija na cijepivo za TBC, D. Paralizu, a cijepivo je stvoreno u stvarno rekordnom roku, možda se, ako Bog da, po pravi 'u hodu',. Nije baš neka utjeha za obitelji ove dvije umrle žene, Ali moramo biti svi hrabri kao I one, I na dati se najboljem...znate kako se kaže kukavice umiru posljednje...

  • marioantoneli 10.03.2021.

    Mislim da oni kod kojih postoji bilo kakav komorbiditet nebi se smjeli cijepiti, upravo zbog toga što su cjepiva protiv korone  usmjerena protiv takovih bolesnika, a i starijih od 65 godina. Za takve je najsigurnija zaštita i disciplina kao i što manji i krači boravak na javnim mjestima gdje je veća masa ljudi, na žalost.

  • battaglin 09.03.2021.

    to nije cjepivo

Komentiraj...
Vidi sve komentare