News

Komentari 285

U Hrvatskoj nema serije cjepiva koje je Austrija povukla zbog sumnjive smrti jedne žene

U Hrvatskoj nema serije cjepiva koje je Austrija povukla zbog sumnjive smrti jedne žene

U Austriji traje istraga kako bi se utvrdilo ima li ikakve veze između serije cjepiva i smrti dviju žena. Iz HALMED-a kažu kako ta serija nije došla u Hrvatsku, te da nema potrebe za istragom ostalih serija cjepiva

Sporna serija nije došla na naše tržište, doznajemo u Agenciji za lijekove i medicinske proizvode.

POGLEDAJTE VIDEO VIJESTI:Austrija ih je izvijestila da sumnjaju u neispravnost u kakvoći jedne serije AstraZenecina cjepiva, koja kod nas nije stavljena u promet. Nema nikakve obustave isporuka niti povlačenja cjepiva u Hrvatskoj, kaže HALMED.

Bernard Kaić iz HZJZ-a kaže da bi HALMED, kad bi bilo potrebe za povlačenjem neke serije, to onda i naredio te odradio. Dvije su žene u Austriji, od 35 i 49 godina, navodno medicinske sestre - kolegice u Zwettlu u Donjoj Austriji, primile dozu iz AstraZenecine sporne serije. Starija žena je umrla od posljedica teškog poremećaja zgrušnjavanja krvi, a kod mlađe se razvila plućna embolija, no ona se oporavlja.Austrijski Državni ured za sigurnost zdravstvene zaštite je izvijestio kako trenutačno nema dokaza o uzročno-posljedičnoj vezi spomenutih stanja s cjepivom i cijepljenjem, no vlasti su svejedno privremeno iz opreza obustavile cijepljenje tom serijom. Kažu da zgrušavanje krvi nije među poznatim nuspojavama, a istraga je pokrenuta kako bi se skroz isključila bilo kakva povezanost. Preostale zalihe ove serije Austrija neće koristiti dok se ne završi istraga. Na pitanje hoće li u Hrvatskoj svejedno biti provjerene i ostale serije cjepiva AstraZenece, a koje su kod nas u primjeni, iz Agencije odgovaraju kako zasad nema sumnji u kakvoću drugih serija ovog cjepiva.

- Sve prolaze provjeru kakvoće, kao dio standardnog postupka, kod proizvođača i u ovlaštenom laboratoriju EU. Za predmetnu seriju pod sumnjom nositelj odobrenja i austrijska agencija će provesti žurnu istragu kako bi se utvrdilo postoji li neispravnost, i odredili daljnji koraci - odgovorio nam je HALMED. Iz AstraZenece su poručili da podupiru istragu i u kontaktu su s austrijskim vlastima. Cjepivo je testirano na 23.000 dobrovoljaca.

Najčitaniji članci