Obavijesti

News

Komentari 381

Austrija privremeno obustavila cijepljenje AstraZenecom: Žena (49) primila cjepivo pa umrla

Austrija privremeno obustavila cijepljenje AstraZenecom: Žena (49) primila cjepivo pa umrla

Austrijske vlasti privremeno su iz opreza obustavile cijepljenje serijom cjepiva protiv Covida-19 tvrtke AstraZenece, dok traje istraga o smrti jedne osobe i razvoju plućne embolije u druge nakon cijepljenja

Austrijski Državni ured za sigurnost zdravstvene zaštite (BASG) je primio dva izvješća koja se povezuju s cjepivom iz iste AstraZenecine serije, a pacijenti su ga dobili u klinici u gradu Zwettlu u pokrajini Donjoj Austriji, stoji u priopćenju. 

Po podacima navedenim u izvješću, 49-godišnjakinja je umrla od posljedica teškog poremećaja koagulacije krvi, a 35-godišnjakinje se razvila plućna embolija, no ona se oporavlja.

Plućna embolija je akutni poremećaj koji nastaje iznenadnim nakupljanjem zgusnute krvi u pulmonarnoj arteriji s posljedičnom opstrukcijom dotoka krvi u plućno tkivo.

Nakon 17 tjedana Austrija izlazi iz lockdowna: Od 15. ožujka otvaraju se ugostiteljski objekti
Nakon 17 tjedana Austrija izlazi iz lockdowna: Od 15. ožujka otvaraju se ugostiteljski objekti

"Trenutačno nema dokaza o uzročno-posljedičnoj vezi spomenutih stanja s cjepivom i cijepljenjem", priopćio je BASG.

Švicarske novine Niederoesterreichische Nachrichten, televizija ORF i novinska agencija APA izvijestile su da su obje žene medicinske sestre zaposlene u klinici u gradu Zwettlu.

U priopćenju BASG-a stoji da zgrušavanje krvi nije među poznatim nuspojavama cjepiva te se dodaje da se odmah počelo s istragom kako bi se u potpunosti isključila bilo kakva optencijalna povezanost cjepiva s tim zdravstvenim problemima, odnosno smrtnim ishodom. 

"Iz opreza više ne koristimo preostale zalihe ove serije AstraZenecina cjepiva", stoji u priopćenju.

Novinska agencija APA prenosi priopćenje predstavnika AstraZenece koji je kazao da je tvrtka u kontaktu s austrijskim vlastima i da podupire istragu.

Agencija podsjeća da su cjepivo odobrile i Europska agencija za lijekove i Svjetska zdravstvena organizacija na temelju globalnoga kliničkog ispitivanja u kojemu je sudjelovalo 23.000 ispitanika.

Bolji smo, ili? Manje cijepimo nego u Srbiji, a smrtnost je ista
Bolji smo, ili? Manje cijepimo nego u Srbiji, a smrtnost je ista

"Sve dosadašnje evaluacije pokazale su da je cjepivo AstraZenece protiv covida-19 sigurno i djelotvorno", prenijela je APA.

Regulatori Europske unije to su cjepivo odobrili 30. siječnja, uz objašnjenje da je učinkovito i sigurno za upotrebu. Nuspojave uočene tijekom ispitivanja uglavnom su bile kratkotrajne, a problemi sa zgrušavanjem krvi nisu evidentirani.

Sporna serija AstraZenece u Hrvatskoj nije stavljena u promet, kod nas je nema, kažu u Agenciji za lijekove. Nema nikakvih obustava isporuke niti povlačenja ikakvog cjepiva. 

Na pitanje hoće li svejedno prekontrolirati ostale serije AZ cjepiva u Hrvatskoj, Agencija odgovara kako zasad nema sumnji u kakvoću drugih serija ovog cjepiva, sve serije kao dio standardnog postupka prolaze provjeru kakvoće kod proizvođača i u ovlastenom laboratoriju EU.