To je to što me zanima!

Troje maturanata ostalo bez mature, 'švercali' su mobitele na ispitu iz hrvatskog jezika

Ispitom iz A i B razine matematike u srijedu je završio ljetni rok ovogodišnje državne mature. Ispite iz obaveznih i izbornih predmeta pisalo je 30.157 pristupnika
Vidi originalni članak

U provedbi ovogodišnje državne mature nije bilo nikakvih problema, no za troje učenika poništeni su svi ispiti jer su nedopušteno koristili mobitele. Svi troje "uhvaćeni" su tijekom ispita iz hrvatskog jezika, no tek treba vidjeti je li bilo prepisivanja na matematici koja se danas pisala, te nedopuštenog korištenja mobitela, kazao nam je Vinko Filipović, ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja. 

Ispitima iz A i B razine matematike u srijedu je završilo polaganje državne mature u ljetnom roku, slijedi ocjenjivanje testova, te objava rezultata. Na ispite je izašlo 30.157 kandidata.

ZAPOČELE PRIJAVE Počeli upisi u srednje, zasad najviše zanimanja za gimnazije, ekonomski i turistički smjer

Kako su istaknuli iz NCVVO-a, još nema informacija je li bilo neprimjerenog sadržaja (prijetnje, vulgarni znakovi i simboli) na testovima. To će se kažnjavati poništavanjem ispita na kojem je takav sadržaj. Tek treba utvrditi i je li se netko od maturanata potpisao punim imenom, što je također protiv propisa, ali se ove godine ipak neće kažnjavati poništenjem ispita.

- Moram reći da su učenici bolji od hrvatskog prosjeka, ako govorimo o korištenju nedopuštenih sredstava i zaobilaženju pravila - kaže Filipović.

Podsjetimo, ova generacija je pisala istu razinu hrvatskog jezika, te nakon više godina za prolaz moraju imati pozitivnu ocjenu iz svih dijelova ovog ispita, dakle, testa, sažetka i eseja. Prema njihovim reakcijama, fizika je bila najteži ispit, što potvrđuju i u NCVVO-u, gdje već nekoliko godina primjećuju slabije rezultate iz ovog predmeta.

Objava rezultata ljetnog roka državne mature bit će 12. srpnja, rok za prigovore je 14. srpanj, a konačna objava rezultata je 19. srpnja. 


 

Idi na 24sata

Komentari 7

  • Jakov Mroftonek 28.06.2023.

    Ja sam uvjek prepisivo u skoli i imao salabahtere to mi nije islo nikako ali sam zato od malih nogu dizao stotine kila na bencu i tetovirao sam si velikog titana preko leda da se dobro vidi na mom trokutu kad sam bez majice ne treba mi skola samo moj biceps samo mi kamenjaki ostanite 💪🏻

  • concept2 28.06.2023.

    ne smiješ više ni prepisivati na ispitu. što je sljedeće, zabranili budu bacanja smeća po hodniku? dokle?

  • Privatnik 28.06.2023.

    Smatram da sam prosječno pa možda i malo više od toga načitan ali kad usporedim svoje i današnje školovanje, mislim, ne da bi pao nego nikada ne bi ni položio ispit/e! Pa kad vidim kaj danas 'klinci' uče i što im sve filaju u glavu, odmah sam sretan što sam odavno završio školu. Imali smo i mi teške ispite, recimo, u srednjoj osim izbornog i osnovnih, i dodatne stručne predmeta pa se tako, koliko se sjećam skupilo sveukupno oko 15 ili 17. Učilo se, pisali su se i usmeno odgovarali ispiti ali je prevaga ipak bila na stručnim predmetima. Mislim da i danas ima apsolutno previše nekih stvari koje se moraju naučiti a teško ih je podvaliti pod opće znanje. Lijepo je širiti vidike i znanje ali ajd' budimo iskreni, tada sam pao i morao na popravni iz predmeta, pazi sad -"teorija i praksa samoupravnog socijalizma"!! Halooo!! Pa ja učim mehaniku i rad strojeva, izradu nacrta, tlocrta, bokocrta, projekciju, torziju, vlak, tlak i čvrstoću elemenata, izračun količine potrebnih elemena za mostove, izračun sila... I gle čuda: Srušili me iz tog predmeta koji ima tri glavna lika -Marxa, Engelsa i onog ćelavog Lenjina!! Radi njih nisam išao na more nego sam grijao stolac cijelo ljeto!! Pa jel to u redu? Mislim da je danas ne samo isto nego još i gore od toga. :/

Komentiraj...
Vidi sve komentare