To je to što me zanima!

Tunis je od Belgije 2022. tražio izručenje napadača koji je u Bruxellesu ubio dvoje ljudi...

Počinitelj napada u ponedjeljak navečer, Abdesalem Lassoued, osuđen je "na više od 26 godina zatvora u Tunisu 2005., ali je odande pobjegao u siječnju 2011."
Vidi originalni članak

Tunis je tražio izručenje radikaliziranog Tunižanina koji je u ponedjeljak u Bruxellesu ubio dvojicu Šveđana, nakon što je on 2011. pobjegao iz zatvora u kojemu je služio 26-godišnju kaznu, a belgijske vlasti zahtjev su primile prošle godine, objavilo je državno odvjetništvo u Bruxellesu. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Zahtjev za izručenjem, koji su belgijske vlasti primile u kolovozu 2022. tada nije obradio za to nadležan sudac iz ureda državnog odvjetnika u Bruxellesu, kojemu je proslijeđen dva tjedna kasnije.

'ODGOVORAN SAM' Belgijski ministar pravosuđa podnio ostavku nakon napada u Bruxellesu: Želim preuzeti...

Radi se o "golemoj pogrešci" koja je u petak navečer rezultirala ostavkom belgijskog ministra pravosuđa Vincenta Van Quickenbornea.

U nedjelju je šef ureda državnog odvjetništva u Bruxellesu Tim De Wolf novinarima rekao da je "ozbiljan nedostatak osoblja u uredu javnog tužitelja u Bruxellesu odigrao ulogu u svemu ovome", no da "to nije opravdanje".

KVALIFIKACIJE ZA EURO Belgija i Švedska ipak neće dovršiti prekinutu utakmicu

Priznao je da je spis nakon što je zaprimljen nedvojbeno zaboravljen među ostalim sudskim predmetima u ladici.

"Nitko od kolega koji su bili uključeni u ovaj predmet ne sjeća se što se dogodilo konkretno s ovim spisom prije godinu dana. Nema tragova daljnje obrade", pojasnio je De Wolf.

VELIKE GLOBALNE NESTABILNOSTI Plenković: Terorizam se oslanja na ovakva zbivanja, sigurnosne službe trebaju pratiti situaciju

'Manjak pojedinosti problem'

Počinitelj napada u ponedjeljak navečer, Abdesalem Lassoued, osuđen je "na više od 26 godina zatvora u Tunisu 2005., ali je odande pobjegao u siječnju 2011." 

'BITNO JE IZBJEĆI ESKALACIJU' Plenković poručio: Napad u Bruxellesu očito je povezan s Hamasovim napadom na Izrael

Tužiteljstvo je kazalo da su tuniške vlasti to "prijavile 1. srpnja 2022. putem Interpola". No tada se u dokumentu spominjao samo zahtjev za njegovim izručenjem "zbog bijega iz zatvora", što nije prekršaj prema belgijskom zakonu.

U subotu navečer ministrica unutarnjih poslova Annelies Verlinden objasnila je da zbog manjka pojedinosti u prvoj "crvenoj tjeralici" Interpola kojom se tražio Lassoued, slučaj nije odmah dobio pravni tretman.

DETALJI TERORISTIČKOG NAPADA U napadu u Bruxellesu poginula su dva muškarca (60 i 70), a mladić (17) je teško ozlijeđen

Tužiteljstvo u nedjelju nije preciziralo zbog čega je Tunižanin osuđen u svojoj zemlji.

Više belgijskih novina piše da je Lassoued proglašen krivim zbog nekoliko pokušaja ubojstava.

Napad, čija su meta u ponedjeljak navečer bili švedski nogometni navijači uoči utakmice kvalifikacija za EURO 2024. protiv Belgije ponovno je pokrenuo raspravu o tomu u kojoj su mjeri belgijske snage sigurnosti sposobne za praćenje radikaliziranih pojedinaca, osobito imigracijska služba.

DAN NAKON STRAVIČNOG NAPADA Hrvati iz Bruxellesa za 24sata: 'Savjetovali su nam da nigdje ne idemo, još postoji opasnost'

Idi na 24sata

Komentari 7

  • TaličniTom 22.10.2023.

    Te trule, dekadentne, izopačene, impotentne, blesave, glupe zapadne demokracije! I neka im je tako! Ubojica pobjegne iz zatvora u Tunisu, a Belgija ga fino udomi i brine se za njegova prava i neće da ga izruči, a on ih poslje pola poubija! Pa neka im je tako!

  • liliZG2.0 22.10.2023.

    pobočnik, ...misliš reći, smo si dovukli u europu?

  • liliZG2.0 22.10.2023.

    " No tada se u dokumentu spominjao samo zahtjev za njegovim izručenjem "zbog bijega iz zatvora", što nije prekršaj prema belgijskom zakonu.".....selim u belgiju, ak su im ovakvi zakoni , onda je sve ostalo još ljepše..

Komentiraj...
Vidi sve komentare