To je to što me zanima!

Turistička zajednica grada Zagreba donosi božićni koncert u petak u 19 sati na 24sata

Naglasak je ove godine stavljen na kulturna zbivanja. Advent Classic Fest već četvrtu godinu zaredom zagrebačkoj publici donosi dašak Božića kroz klasičnu glazbu
Vidi originalni članak

Iako zbog koronavirusa nećemo moći proslaviti blagdane kako smo i planirali, božići duh uvijek možemo stvoriti. 24sata u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba donosi sedam božićnih koncerata, a prvi je na rasporedu u petak u 19 sati u Hrvatskom glazbenom zavodu, a direktno se prenosi i na YouTube kanalu 24sata.

Naglasak je ove godine stavljen na kulturna zbivanja. Advent Classic Fest već četvrtu godinu zaredom zagrebačkoj publici donosi dašak Božića kroz klasičnu glazbu. 
- Ove godine koncert će biti malo drugačiji. Počinjemo u 19 sati, a na tom događaju bit će obilježena velika obljetnica Ludwiga van Beethovena, Niccola Paganinija i naše Dore Pejačević. Brojni violinisti i sopranisti će nastupiti uz mene kao umjetničku ravnateljicu za klavirom. Klasična glazba uvijek ima puno toga za ponuditi, pogotovo u ova duhovna vremena - rekla je pijanistica Ida Gamulin
Za vrijeme zagrebačkog Adventa održat će se mnoštvo različitih prigodnih glazbenih festivala s pregršt koncerata, gdje će, između ostalog, nastupiti Zagrebački solisti, Zagrebački komorni orkestar i brojni drugi vrhunskih hrvatski glazbenici, kao i mlade zvijezde pred kojima je budućnost.
- Svake godine trudimo se naš Advent oplemeniti novitetima te smo odlučili da i ova, po svim parametrima izvanredna, godina, ipak neće biti iznimka. Tako smo pripremili projekt Svjetlost Adventa gdje smo s institucijama na Gornjem gradu inicirali ukrašavanje njihovih prozora u blagdanskom duhu, a pozivamo stanare i sve ostale da postanu dio ove inicijative. Naime, ovim projektom želimo pokrenuti jednu toplu priču, donijeti pozitivne emocije, kreirati osjećaj zajedništva i, u konačnici, potaknuti naše sugrađane da se uključe i time daju svoj doprinos Adventu, tako što će fotografije svojih osvjetljenih i ukrašenih prozora podijeliti na službenoj FB stranici TZGZ  koristeći #OsjetiteSvjetlost. Drugi novitet jesu Zagrebačke jaslice, točnije online izložba fotografija crkvenih božićnih jaslica nastalih od 2007. do 2020. godine, a tu je i interaktivna izložba proširene stvarnosti Virtualni božićni prozori. Ova izložba će donijeti dašak božićnog ugođaja koristeći animirane motive ovogodišnjeg Adventa u Zagrebu, a bit će postavljena na 18 lokacija u gradu i to u parkovima, trgovima i velikim otvorenim prostorima - izjavila je dr.sc. Martina Bienenfeld, direktorica TZGZ.

PROGRAM KONCERTA U HRVATSKOM GLAZBENOM ZAVODU: 
Vitali: Chaconna za violinu i klavir, 11 min, violinist Gorana Koncara
Tri pjesme za sopran i klavir Dore Pejačević, 10 min, sopranistica Josipa Bilic
Capriccia za violinu solo Paganinija, 5min, violinistica Anamarija Milic
Sonata za klavir “Oluja” L. van Beethovena, 20 min
Arija Meine Lippen Franza Lehara iz operete Giulija, 6 min
Sve soliste Ida Gamulin prati za klavirom

 

Idi na 24sata