To je to što me zanima!

Turska i Rusija kontrolirat će primirje u Nagorno Karabahu

U ponedjeljak su Azerbajdžan i Armenija pod pokroviteljstvom Rusije potpisali dogovor o prekidu neprijateljstava u sukobu za Nagorno Karabah, gdje azerbajdžanska strana bilježi vojne pobjede
Vidi originalni članak

Turska će s Rusijom kontrolirati primjenu prekida vatre u Nagorno Karabahu iz zajedničkog promatračkog centra, navelo je u utorak tursko predsjedništvo nakon telefonskog razgovora turskog predsjednika Recepa Tayipa Erdogana i ruskog Vladimira Putina.

VIDEO: BIJESNI GRAĐANI SVE DEMOLIRALI Kaos u Armeniji: Građani upali u Vladu, porazbijali sve što su vidjeli, pretukli šefa parlamenta

Tijekom tog razgovora, Erdogan, čija zemlja podržava Azerbajdžan, rekao je Putinu da će "Turska također provoditi promatranja i kontrolu s Rusijom iz zajedničkog centra i ocijenio da je na Moskvi velika odgovornost".

Taj centar će se nalaziti na mjestu koje izabere Azerbajdžan na teritoriju koji je Baku nedavno osvojio, dodalo je predsjedništvo u priopćenju, bez pojedinosti o datumu i načinima pokretanja.

U ponedjeljak su Azerbajdžan i Armenija pod pokroviteljstvom Rusije potpisali dogovor o prekidu neprijateljstava u sukobu za Nagorno Karabah, gdje azerbajdžanska strana bilježi vojne pobjede nakon šest tjedana sukoba.

POGINULA DVOJICA Azerbajdžan srušio helikopter Rusima: 'Isprike, bila je greška'

Sporazum, koji je stupio na snagu u 21 sat u ponedjeljak, potpisali su azerbajdžanski predsjednik Ilham Alijev i armenski premijer Nikol Pašinjan, kao i ruski predsjednik Vladimir Putin.

Putin je rekao da sukobljene strane čuvaju položaje koje su osvojile, a azerbajdžanska strana je na dobitku.

U sklopu tog sporazuma u kojem Turska nije spomenuta, Moskva je u utorak počela slati u Armeniju vojnike koji će zatim biti raspoređeni u Nagorno Karabahu kako će se armenske snage povlačiti s niza teritorija koje je zauzeo Azerbajdžan. 

Tijekom razgovora s Putinom, Erdogan je ocijenio da je dogovor o prekidu neprijateljstava "korak u dobrom smjeru za uspostavu trajnog rješenja", navelo je tursko predsjedništvo. On je dodao da je najvažnije da Armenija poštuje obveze za primirje.

ŠOKANTNA IZJAVA IZ QARABAGA Zgrozio je Uefu: Moramo im ubiti djecu i žene, bez kajanja!

Nagorno Karabah, teritorij većinski nastanjen Armencima, odcijepio se od Azerbajdžana čime je pokrenut rat u kojem je tijekom 1990.-ih poginulo 30.000 ljudi.  

Od kraja rujna najkrvaviji sukobi u posljednjih 30 godina vode se između armenskih separatista i azerbajdžanske vojske, u kojima je Baku ostvario prednost.

Turska, koja podržava Azerbajdžan optužena je za slanje sirijskih boraca u Nagorno Karabah kao podršku snagama Bakua, što Erdogan demantira.

Idi na 24sata

Komentari 7

  • Pero2020 13.11.2020.

    Gorski Karabah je za Armeniju isto kao što je za Srbiju bila bivša "SRPSKA KRAJINA" i jako mi je žao što Azeri nisu vojno očistili svoj okuprani teritorij.

  • antepavlović3 11.11.2020.

    Koga su Rusi još odbranili. Dakle nikog. Žao mi je Armenskog naroda a Rusi su najpodmukliji u ovom cjelom sukobu.

  • darko122 11.11.2020.

    denis-bodul, tako je rekla Zaharova, kada je krenuo prvi IL-76. Snage na terenu imati će jedino Rusi, izgleda, a Turci će ako to Rusima bude odgovaralo dati u zapovjedništvo časnika za vezu. Armenija će vratiti sve teritorije koje su zauzeli ratom 90tih godina. Rusi su spasili Armensku vojsku od potpunog uništenja. Ovo je nažalost Rusiji dobro došlo, jer je Armenski predsjednik poćeo šurovati sa Zapadom, pa je izgleda bilo neka vas oni i spašavaju. Probali britanci, probali Ameri, ali ništa. Pogledaj na Yubito kako je masakrirao Azerbejđan Armensku vojsku i danju i noću sa dronovima, strahota za gledati.

Komentiraj...
Vidi sve komentare