To je to što me zanima!

Turska optužuje Kurde da su im ubili vojnika unatoč primirju

Jedan je turski vojnik ubijen, a drugi ranjen u nedjelju na sjeveroistoku Sirije u napadu milicije sirijskih Kurda YPG, objavilo je tursko ministarstvo obrane optuživši je za kršenje petodnevnog prekida vatre...
Vidi originalni članak

Predsjednik Recep Tayyip Erdogan pristao je na petodnevnu stanku u ofenzivi koju je počeo protiv kurdskih boraca kako bi im omogućio da se povuku iz "sigurne zone" koju Turska želi uspostaviti na sjeveroistoku Sirije blizu granice. 

U subotu je primirje bilo poštovano, javila je agencija Reuters, no nedjeljni napad narušio je krhki sporazum. 

Ankara smatra YPG, glavnu sastavnicu Sirijskih demokratskih snaga (SDF), terorističkom skupinom zbog njihove povezanosti s kurdskim pobunjenicima na jugoistoku Turske.

YPG je bio ključni američki saveznik u ratu protiv džihadističke skupine tvz. Islamske države, a nakon odluke Sjedinjenih Država o povlačenju svojih vojnika iz Sirije Kurdi su izloženi turskoj ofenzivi.

U priopćenju tursko ministarstvo obrane navodi da je YPG napao dok su turski vojnici bili u izviđanju u Tel Abyadu u nedjelju. 

- Odmah smo odgovorili u samoobrani, priopćilo je ministarstvo i optužilo YPG da je "unatoč dogovoru o sigurnoj zoni sa Sjedinjenim Državama  ... teroristi PKK/YPG 20 puta prekršio" dogovor.

U petak je kurdska milicija optužila Tursku za kršenje petodnevnog prekida vatre gađanjem civilnih područja u pograničnom gradu Ras al Ain.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • Mauritius 20.10.2019.

    Bas se turska nasla optuziti nekoga... svugdi di oni "osvajaju" se radikalizira islam i proganjaju nemuslimani, sto je i dokazano.

Komentiraj...
Vidi sve komentare