To je to što me zanima!

Turska planira izvesti vojnu operaciju istočno od Eufrata

Turski predsjednik rekao je da će Turska izvesti vojnu operaciju istočno od rijeke Eufrat u Siriji, u svojoj dosad najizravnijoj najavi upada u Siriju otkad su Ankara i Washington dogovorile uspostavu "sigurne zone"
Vidi originalni članak

Operacija bi trebala započeti u subotu ili nedjelju. 

Saveznici u NATO-u dogovorili su uspostavu sigurne zone na sirijskoj granici koja bi se trebala protezati do 30 kilometara u Siriju i očistiti područje od sirijske kurdske milicije (YPG) koju Turska smatra terorističkom organizacijom.

Turska je optužila SAD, koja podupire snage predvođene YPG-om koje su porazile borce Islamske države u Siriji, da presporo uspostavlja dogovorenu zonu.

Turska želi "zalijevati područje istočno od Eufrata izvorima mira" i smjestiti ondje izbjeglice, rekao je Erdogan.

- Izvršili smo pripreme, završeni su planovi operacija i izdane su potrebne upute -  dodao je Erdogan. 

Turska želi smjestiti 2 milijuna sirijskih izbjeglica u zonu i više puta je upozoravala da će provesti jednostranu vojnu akciju ako ne bude zadovoljna napretkom.  
 

Idi na 24sata

Komentari 6

  • fijuman 10.10.2019.

    Ma tko vam daje pravo da pucate i okupirate teritorij druge suverene države. Sramota.

  • kaius 08.10.2019.

    mah,... bez obzira na sve napisano ostaje da bi to bio napad na drugu državu.i zašto bi bila sigurna zona samo u siriji a ne po pola sirija i turska

  • Usora1 08.10.2019.

    ako je ijedan narod zasluzio pomoc u ostvarenju svoje drzave onda onda su to kurdi. licemjerje svih drzava svijeta nije nikakva nepoznanica. a da su medju njima i drzave kao hrvatska koja je do juce bila u slicnoj situaciji je politicka bruka. nismo veliki da drzimo lekciju puno mocnijim drzavama ali nismo ni gluhonijemi da ne izrazimo jasan stav prema ovakvim najavama. no sutra ce nam nasi polit-poltroni palamuditi kako je veoma vazno da posaljemo svoje vojnike da nadziru ucinak turske okupacije....

Komentiraj...
Vidi sve komentare