To je to što me zanima!

Tužio Hrvatsku jer je bolnica bacila posmrtne ostatke bebe

Miodrag je tužio Hrvatsku jer je bolnica u Splitu posmrtne ostatke njegove mrtvorođene bebe bacila zajedno s kliničkim otpadom, u listopadu 2003. godine
Vidi originalni članak

Aleluja! - uzviknuo je kroz suze Miodrag Marić (48) iz Žrnovnice nakon što je saznao da je dobio zadovoljštinu na Europskom sudu za ljudska prava u Strassbourgu. Tužio je Hrvatsku jer je bolnica u Splitu posmrtne ostatke njegove mrtvorođene bebe bacila zajedno s kliničkim otpadom, u listopadu 2003. godine. Mijo i supruga Žana tužili su bolnicu. Nakon što su izgubili na hrvatskim sudovima obratili su se sudu u Strassbourgu koji je u četvrtak naložio su da država Marićima mora isplatiti 12.300 eura odštete.

- Znate li koliko je boli u tih 12.300 eura... Nije me briga za novac, ovo je moralna pobjeda. Svih ovih godina u meni se nakupilo toliko tuge i gorčine... U Hrvatskoj su tvrdili da mi nisu povrijeđena ljudska prava, tresao sam se kad sam to slušao. Ali znate što je najtužnije? Istine nema. Ja i dalje ne znam gdje je tijelo mog dječaka. Uzeli su mi vjeru u život. Ponekad sam mislio da ću poludjeti, ali nisam se predavao - kazao nam je Mijo, danas otac osmogodišnje curice. 

Sve je počelo nakon rođenja mrtvorođenčeta u kolovozu 2003. godine. Mijo i supruga nisu preuzeli tijelo, ostavljajući bolnici u Splitu da nakon obdukcije ukopa bebu jer nisu imali novca za grobnicu. Četiri mjeseca kasnije Marići su pokušali doznati gdje je ukopana beba. U bolnici su prvo tvrdili da je na splitskom Lovrincu, a potom da je kremirana na zagrebačkom Mirogoju.

Iako se Županijski sud u Splitu složio da je način na koji se bolnica postupila s tijelom bebe nije u redu, odštetu nisu dobili jer bolnica po zakonu nije bila obavezna reći gdje je beba pokopana. Isto je potvrdio i Vrhovni sud, a onda je na Ustavnom sudu odbačena i žalba, u veljači 2012. godine.

Tužbu Europskom sudu za ljudska prava temeljili su na činjenici da se odricanjem od ukopa nisu odrekli i prava da znaju gdje se nalazi posljednje počivalište. Sud u Strassbourgu zaključio je da je prekršen članak 8. Europske konvencije o ljudskim pravima. 

- Susretala sam se s liječnicima koji su mi nanijeli toliku nepravdu i bol, trebalo mi je, kao ženi, snage nositi se s tim. Konačno je ispravljena nepravda koju sam godinama nosila u sebi, a ova presuda je pljuska hrvatskom pravosuđu i splitskoj bolnici - kazala nam je Žana. 

Idi na 24sata

Komentari 46

  • MartinMargić 14.06.2014.

    kao i fetusi otislo na kozu u kremama za bogate tete a.margi

  • benzilix 13.06.2014.

    za sprovod postoje nacini financiranja za ljude koji nemaju novca a ovim divnim roditeljima je ocito bilo bitnije da na mrtvom djetetu zarade a ne da ga oplakuju na grobu!! GAMAD!

  • komentatorica_1 13.06.2014.

    Nije u redu kako je bolnica postupila to je za svaku osudu,ali nisu ni ovo nikakvi roditelji fuj da sretnem tog čovjeka ne bi ga žalila ni sekundu ni tzv. majku tog djeteta.Kako možeš ostaviti svoje dijete i živjeti s tim nek nam to objasni ako je već tako pametan pred kamerama. Sad nek se odrekne odštete ako ima išta u onoj prepotentnoj glavi.Novac je nažalost najvažniji ništa ljudima nije sveto ni obitelj ni ništa samo novac, ma bljak.

Komentiraj...
Vidi sve komentare