Obavijesti

News

Komentari 46

Tužio Hrvatsku jer je bolnica bacila posmrtne ostatke bebe

Miodrag je tužio Hrvatsku jer je bolnica u Splitu posmrtne ostatke njegove mrtvorođene bebe bacila zajedno s kliničkim otpadom, u listopadu 2003. godine

VIDEO

Aleluja! - uzviknuo je kroz suze Miodrag Marić (48) iz Žrnovnice nakon što je saznao da je dobio zadovoljštinu na Europskom sudu za ljudska prava u Strassbourgu. Tužio je Hrvatsku jer je bolnica u Splitu posmrtne ostatke njegove mrtvorođene bebe bacila zajedno s kliničkim otpadom, u listopadu 2003. godine. Mijo i supruga Žana tužili su bolnicu. Nakon što su izgubili na hrvatskim sudovima obratili su se sudu u Strassbourgu koji je u četvrtak naložio su da država Marićima mora isplatiti 12.300 eura odštete.

- Znate li koliko je boli u tih 12.300 eura... Nije me briga za novac, ovo je moralna pobjeda. Svih ovih godina u meni se nakupilo toliko tuge i gorčine... U Hrvatskoj su tvrdili da mi nisu povrijeđena ljudska prava, tresao sam se kad sam to slušao. Ali znate što je najtužnije? Istine nema. Ja i dalje ne znam gdje je tijelo mog dječaka. Uzeli su mi vjeru u život. Ponekad sam mislio da ću poludjeti, ali nisam se predavao - kazao nam je Mijo, danas otac osmogodišnje curice. 

Sve je počelo nakon rođenja mrtvorođenčeta u kolovozu 2003. godine. Mijo i supruga nisu preuzeli tijelo, ostavljajući bolnici u Splitu da nakon obdukcije ukopa bebu jer nisu imali novca za grobnicu. Četiri mjeseca kasnije Marići su pokušali doznati gdje je ukopana beba. U bolnici su prvo tvrdili da je na splitskom Lovrincu, a potom da je kremirana na zagrebačkom Mirogoju.

Iako se Županijski sud u Splitu složio da je način na koji se bolnica postupila s tijelom bebe nije u redu, odštetu nisu dobili jer bolnica po zakonu nije bila obavezna reći gdje je beba pokopana. Isto je potvrdio i Vrhovni sud, a onda je na Ustavnom sudu odbačena i žalba, u veljači 2012. godine.

Tužbu Europskom sudu za ljudska prava temeljili su na činjenici da se odricanjem od ukopa nisu odrekli i prava da znaju gdje se nalazi posljednje počivalište. Sud u Strassbourgu zaključio je da je prekršen članak 8. Europske konvencije o ljudskim pravima. 

- Susretala sam se s liječnicima koji su mi nanijeli toliku nepravdu i bol, trebalo mi je, kao ženi, snage nositi se s tim. Konačno je ispravljena nepravda koju sam godinama nosila u sebi, a ova presuda je pljuska hrvatskom pravosuđu i splitskoj bolnici - kazala nam je Žana. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 46
VIDEO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...
FELJTON: ČERNOBIL, 3. DIO

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...

Hrabro su ušli ispod reaktora i ispustili vodu, ali i tamo su prošli pravu dramu jer su ostali bez svjetla. Iako su znali da riskiraju bolnu smrt od radijacije, otišli su i spasili svijet od još veće katastrofe...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.