To je to što me zanima!

'Tvorac' valute EU: Odustanite od eura, vodi nas u propast

Oskar Lafontaine, bivši njemački ministar financija, tvrdi da je odustajanje od eura izlaz iz krize u Europi te način na koji bi se jugu kontinenta pomoglo u oporavku
Vidi originalni članak

Njemački ministar financija Oscar Lafontaine s kraja 90-ih, koji se smatra tvorcem eura, zatražio je odustajanje od zajedničke valute članica EU kako bi se omogućio oporavak južne Europe. Lafontaine je upozorio kako aktualni tečaj vodi u propast te dodao kako se ekonomska situacija u Europi pogoršava iz mjeseca u mjesec, piše AP.

-  Nijemci još nisu shvatili da će južna Europa, uključujući Francusku, zbog ekonomske krize u kojoj se trenutno nalazi, prije ili kasnije, biti prisiljena suprotstaviti se njemačkoj hegemoniji - istaknuo je Lafontaine, pripisujući krizu velikim dijelom njemačkom smanjenju plaća u korist povećanja udjela u izvozu. 

Na internetskoj stranici njemačke ljevice stoji kako je Lafontaine izjavio i da će se njemačka kancelarka Angela Merkel probuditi iz svog 'prepotentnog sna' tek kada se europske zemlje udruže u nevolji kako bi pokrenule promjene u politici rješavanja krize na štetu Njemačke. 

Kazao je i kako je podržao europsku monetarnu uniju, ali da više ne vjeruje u njezin opstanak. 

- Nade da će stvaranje eura potaknuti racionalno ponašanje nacionalnih ekonomija bile su uzaludne - zaključio je Lafontaine. 

Idi na 24sata

Komentari 108

  • magdalena63 07.05.2013.

    Tko je uopće mislio da ce takva jedna umjetna tvorevina opstati? Samo oni koji imaju od toga debele osobne koristi. Trpati u jednu državu nacije potpuno različite po povijesti, mentalitetu, načinu razmišljanja, tradiciji je čisto silovanje. Toliko različitosti pokušavaju nasilno izbrisati i svima nametnuti ista pravila i načine ponašanja. To i treba propasti, čim prije.

  • AntonTrdić 07.05.2013.

    e znate onu staru : tko pod drugim jamu kopa... samo sta je ovaj sam svoju iskopao odvano vec s tim eurom

  • wigi samo mrtav 07.05.2013.

    ojri,doiče mark,bosanske marke,kune,dinari..ote v rit

Komentiraj...
Vidi sve komentare