Obavijesti

News

Komentari 108

'Tvorac' valute EU: Odustanite od eura, vodi nas u propast

'Tvorac' valute EU: Odustanite od eura, vodi nas u propast
1

Oskar Lafontaine, bivši njemački ministar financija, tvrdi da je odustajanje od eura izlaz iz krize u Europi te način na koji bi se jugu kontinenta pomoglo u oporavku

VIDEO

Njemački ministar financija Oscar Lafontaine s kraja 90-ih, koji se smatra tvorcem eura, zatražio je odustajanje od zajedničke valute članica EU kako bi se omogućio oporavak južne Europe. Lafontaine je upozorio kako aktualni tečaj vodi u propast te dodao kako se ekonomska situacija u Europi pogoršava iz mjeseca u mjesec, piše AP.

-  Nijemci još nisu shvatili da će južna Europa, uključujući Francusku, zbog ekonomske krize u kojoj se trenutno nalazi, prije ili kasnije, biti prisiljena suprotstaviti se njemačkoj hegemoniji - istaknuo je Lafontaine, pripisujući krizu velikim dijelom njemačkom smanjenju plaća u korist povećanja udjela u izvozu. 

Na internetskoj stranici njemačke ljevice stoji kako je Lafontaine izjavio i da će se njemačka kancelarka Angela Merkel probuditi iz svog 'prepotentnog sna' tek kada se europske zemlje udruže u nevolji kako bi pokrenule promjene u politici rješavanja krize na štetu Njemačke. 

Kazao je i kako je podržao europsku monetarnu uniju, ali da više ne vjeruje u njezin opstanak. 

- Nade da će stvaranje eura potaknuti racionalno ponašanje nacionalnih ekonomija bile su uzaludne - zaključio je Lafontaine. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 108
VIDEO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...
FELJTON: ČERNOBIL, 3. DIO

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...

Hrabro su ušli ispod reaktora i ispustili vodu, ali i tamo su prošli pravu dramu jer su ostali bez svjetla. Iako su znali da riskiraju bolnu smrt od radijacije, otišli su i spasili svijet od još veće katastrofe...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.