To je to što me zanima!

Tvrtke moraju objaviti koliko šefovi zarade više od radnika

RASTUĆA NEJEDNAKOST Direktor tvrtke u SAD-u u 2013. u prosjeku je zarađivao 300 puta više od prosječnog radnika, a 1963. ta je razlika bila 20 puta
Vidi originalni članak

Američka predsjednička kandidatkinja Hillary Clinton društvenu je nejednakost u SAD-u postavila kao središnju temu bitke za Bijelu kuću, a sada je dobila i veliku podršku Agencije za nadzor burzi SEC.

Naime, SEC je donio propis prema kojemu će, radi veće transparentnosti i informiranja ulagača, koncerni morati objaviti koliko šefovi kompanija zarađuju više od svojih radnika. 

Taj će propis vrijediti od 2017. godine za velike i srednje kompanije koje kotiraju na burzi. Odgovarajuća zakonska regulativa donesena je još 2010. godine nakon što je jenjala financijska kriza u Americi, ali nije provedena zbog velikog otpora vlasnika kompanija. Nakon pet godina žestokih rasprave, SEC je odlučio aktivirati doneseni propis. O kako je osjetljivu pitanju riječ, najbolje svjedoči podijeljenost unutar same Agencije – za javnost plaća glasala su tri, a protiv dva člana SEC-a.

Strah od rastuće nejednakosti plaća u SAD-u pozadina je aktiviranja propisa. Naime, prema studiji Instituta za ekonomske politike iz Washingtona, direktor tvrtke u SAD-u u 2013. u prosjeku je zarađivao 300 puta više od prosječnog radnika. Za usporedbu – 1963. razlika je bila 20 puta.

Idi na 24sata

Komentari 7

  • Jeronim Beethoven 07.08.2015.

    Hillary, to je vaša američka kapitalistička demokracija, koju ste uveli i nama ili zadnje što je uvodite u Ukrajini. Zar si ti sada došla do spoznaje kolika je razlika u plaći između direktora i radnika. Da nam sada nećete opet možda uvoziti socijalizam i tvrditi kako je to prava stvar.

  • Shenanigans 07.08.2015.

    Killary

  • Pamtim 07.08.2015.

    Govori nam žena čiji muž za govor od pola sata naplaćuje više stotina tisuća dolara. A tko plaća te govore?Govori nam žena koja se zajedno sa mužem u životu nije bavila ničim drugim osim politikom,koja je na stotine tisuća nevinih ljudi i djece stajala života,a bogatstvo Klintonovih se procjenjuje na 140 000 000 dolara.I sad pokazuje nekakvu brigu za radnike?Možeš misliti.

Komentiraj...
Vidi sve komentare