To je to što me zanima!

U 104. godini preminuo je bivši čelnik SABA Juraj Đuka Hrženjak

Juraj Hrženjak je, navodi se u utorak u priopćenju Antifašističke lige RH, bio istaknuti pravni stručnjak za lokalnu i regionalnu samoupravu, antifašistički borac koji je 1941. otišao u partizane
Vidi originalni članak

U Zagrebu  je u 104. godini umro Juraj Hrženjak, bivši dugogodišnji predsjednik Savjeta Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH te počasni predsjednik Antifašističke lige  koji je nakon Drugog svjetskog rata obnašao brojne vojne, političke i pravne funkcije.

Juraj Hrženjak je, navodi se u utorak u priopćenju Antifašističke lige RH, bio istaknuti pravni stručnjak za lokalnu i regionalnu samoupravu, antifašistički borac koji je 1941. otišao u partizane.

Nakon Drugog svjetskog rata bio je pomoćnik zapovjednika Vojne uprave Jugoslavenske armije za Istru i Slovensko primorje, pomoćnik ministra za novooslobođene krajeve, direktor Instituta za društveno samoupravljanje, zastupnik u Saveznoj skupštini Jugoslavije u Beogradu, sudac Ustavnog suda SR Hrvatske te direktor Političke škole "Josip Broz Tito" nakon čega je 1980. umirovljen.

Diplomirao je 1956. na Pravnom fakultetu u Zagrebu.

Autor je nekoliko knjiga u upravljanju i samoupravljanju, te koautorskih djela i članaka o ljudskim pravima i prigovoru savjesti.  Uredio je publikaciju „Rušenja antifašističkih spomenika u Hrvatskoj 1990.-2000.“.

Idi na 24sata

Komentari 7

  • suZAvac2 19.06.2020.

    Prodavač magle u SFRJ i sisatelj proračuna u RH. Kao svakom čovjeku pokoj vječni, pa i crvenim kmerima. Već po funkcijama mu vidiš da do pozicija nije mogao doći ako nije "U ime naroda" odlučivao o životu i smrti svojih neistomišljenika.

  • nerminius 19.06.2020.

    Od svega iz teksta nije mi jasno što je to Institut za društveno samoupravljanje? Da mi je znati čime se bavio taj institut? Bio sam 23 godine kad se Jugovina raspala pa me to nije baš previše zanimalo......

  • Vito1 17.06.2020.

    pomoćnik zapovjednika Vojne uprave Jugoslavenske armije za Istru i Slovensko primorje, pomoćnik ministra za novooslobođene krajeve --- Je li to bilo za popunjavanje istarskih jama lokalnim stanovništvom???

Komentiraj...
Vidi sve komentare