To je to što me zanima!

U 97. godini preminuo je Carl Hahn, bivši šef Volkswagena

Pod njegovim vodstvom grupacija je otkupila španjolskog proizvođača automobila Seat i češku Škodu te se počela razvijati u Kini, koja je danas njezino glavno tržište
Vidi originalni članak

U 97. godini umro je Carl Hahn, poslovni čovjek koji je osamdesetih godina bio na čelu njemačkoga automobilskog diva  Volkswagena. AFP- ova glasnogovornica zaklade 'Carl i Marisa Hahn' potvrdila je u nedjelju kako je preminuo u svome domu u Wolfsburgu u sjevernoj Njemačkoj.

Vijest je u subotu navečer prenio njemački list Die Welt, istaknuvši da je Hahn, kao šef automobilskog giganta u razdoblju od 1982. do 1993., nadzirao sveobuhvatne promjene koje su pridonijele rastu tvrtke koja je postala međunarodno poznata i priznata.

Pod njegovim vodstvom grupacija je otkupila španjolskog proizvođača automobila Seat i češku Škodu te se počela razvijati u Kini, koja je danas njezino glavno tržište.

Nakon pada Berlinskog zida 1989., Hahn se pobrinuo za to da se Volkswagen proširi i u Istočnoj Njemačkoj te je ondje obnovio tvornicu u Zwickauu, koja danas proizvodi električne automobile.

- S nepogrešivim osjećajem za nove izazove i prilike i za tržišta u razvoju, Hahn je postavio temelje Volkswagenova uspjeha - napisao je Die Welt. Carl Hahn rodio se 1926. u Chemnitzu, u istočnoj Njemačkoj, u obitelji industrijalaca.

Studirao je ekonomiju u Njemačkoj, Švicarskoj i Velikoj Britaniji prije nego što je karijeru započeo u talijanskome Fiatu. Najprije je radio u Volkswagenu u Sjevernoj Americi, a potom u tvrtki za proizvodnju automobilskih guma Continental u Hannoveru. Na kraju se vratio u njemački Volkswagen gdje je niz godina uspješno obavljao dužnost generalnog direktora tvrtke.

Idi na 24sata