To je to što me zanima!

'U dvije godine u poljoprivredi izgubljeno 9.000 radnih mjesta'

Najteža situacija je u stočarstvu i mljekarstvu, složili su se sudionici konferencije 'Snaga hrvatske hrane' koju je u Zagrebu organizirao Poslovni dnevnik
Vidi originalni članak

Niz okolnosti, od gubitka CEFTA-e i ulaska u Europsku uniju te otvaranja tržišta, pa sve do embarga na izvoz u Rusiju i ukidanja kvota za mlijeko, negativno je utjecalo na situaciju u hrvatskoj poljoprivredi koja je pritom propustila priliku da se prilagodi novim tržišnim uvjetima u predpristupnom razdoblju. Najteža situacija je pritom u stočarstvu i mljekarstvu, složili su se sudionici konferencije Snaga hrvatske hrane koja se održava u Maloj dvorani Lisinski u organizaciji Poslovnog dnevnika. 

Konferencija je okupila vodeće tvrtke i imena domaće prehrambene industrije i obrazovnih ustanova čija je uloga ključna u podizanju kvalitete sektora.

- Rezultati nisu sjajni, no analitičari se slažu da bolje niti nismo mogli očekivati, jer su i primjeri drugih zemalja pokazali da prilikom pristupanja EU nema rezultata preko noći, što pogotovo vrijedi za Hrvatsku koja se nije pripremila i nije iskoristila sredstva predpristupnih fondova kako bi spremnije dočekala nove uvjete. Poljoprivreda u RH je na prekretnici, i ako sad ne završimo reformske zahvate koje smo započeli, od okrupnjavanja zemljišta, sustava potpora, ako se ne udružimo u klastere i zadruge, i ne usvojimo nova znanja, ne možemo očekivati da se stvari promijene - istaknuo je u uvodnoj prezentaciji ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

Goran Pajnić, predsjednik HUP-ove Udruge prehrambene industrije i poljoprivrede upozorio je na dramatičnu situaciju u poljoprivredi, koja je za sada osjetila samo negativne posljedice pristupanja EU. Tako je od 2012. do 2014. u poljoprivredi izgubljeno 9 tisuća radnih mjesta, a prosječna neto plaća u sektoru je na 70 posto hrvatskog prosjeka.

VIše čitajte OVDJE.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • 12.05.2015.

    Uspjeli su i da Slavonija gladuje. Daje plodove "gospodarstvo s jednom svinjom, zabrana prodaje na tržnicama, ilegalizacija, osposobljavalna sposobnih, silna papirologija a najviše je to nemoć pred lobijima(ili inferiornost prema njima).

  • lm62 12.05.2015.

    naucili su na velike poticaje a 70% zemlje za koju su digli poticaj nisu obradili sad kad su pocele kontrole više se tobože ne isplati obrađivati

  • 12.05.2015.

    Nikad dobro. Dok nismo bili u EU, nije bilo dobro. Sad smo u EU, pa opet nije dobro. Kako vam nije jasno da nije stvar u politikama i ministrima, nego u svakom pojedinom čovjeku, želi li raditi i živjeti od svog rada ili želi samo čekati poticaj iz tzv. popularne FINANCIJSKE OMOTNICE......projekti, fondovi???? Ma kakvi projekti, treba se primiti posla. U sedamdesetima i osamdesetima nismo bili u EU, niti je bilo ikakvih državnih poticaja, pa je seljak bio zadovoljan!

Komentiraj...
Vidi sve komentare