To je to što me zanima!

U Hrvatskoj nedostaje lijekova za kašalj za odrasle i djecu...

Situacija s antibioticima je dobra. Za one lijekove kojih nema, dostupni su zamjenski, kažu ljekarnici
Vidi originalni članak

Nestašice lijekova sve su češće. Sezona je respiratornih infekcija, a u Hrvatska se suočava s nestašicom lijekova protiv kašlja za odrasle i djecu, rekla nam je Ana Soldo, predsjednica Hrvatske ljekarničke komore.

- U ljekarnama se oni još mogu naći jer su neke ljekarne povećale svoje zalihe. Moguće je da pacijenti kojima liječnik propiše lijek za kašalj jednostavno ne mogu naći u svim ljekarnama pa se moraju potruditi. Mi u Hrvatskoj imamo samo jedan lijek protiv kašlja koji je dostupan - rekla nam je Soldo.

OBJAVIO HALMED Iz ljekarni se hitno povlače dva lijeka: ‘Prijavite sve nuspojave‘

Lijekova za kašalj nema puno, a ovaj specifični simptom ljudima jako smeta i otežava im kvalitetu života. U Hrvatskoj nedostaje lijekova za tlak, dijabetes, ali za većinu njih dostupni su zamjenski lijekovi. Krajem 2023. u ljekarnama nije bilo lijeka za osteoporozu, koji nije imao izravnu zamjenu, ali sad je došao na tržište, rekla nam je Ana Soldo.

- Situacija s nestašicom lijekova nije bitno zahtjevnija nego što je to uobičajeno. Što se tiče antibiotika, čija potrošnja uvijek poraste u zimskim mjesecima, kad su puno češće virusne i bakterijske infekcije, relativno je dobra jer imamo dovoljno lijekova za djecu i odrasle, što prošle godine nije bio slučaj. Za kronične bolesti dovoljno je lijekova različitih proizvođača tako da situacija nije posebno zahtjevna - rekla je Soldo.

VIDEO: OTKRIVAJU VIRUSE Testirali smo se kombiniranim testom za koronu, gripu i RSV: 'Nestašica je po ljekarnama'

Napominje kako je ljekarnicima iznimno zahtjevno raditi u ovakvim vremenima.

- Pacijenti uvijek nekako okrivljuju nas te svoju frustraciju i ljutnju što nema njihova lijeka iskaljuju na nama. S druge strane, nama su jako limitirani mehanizmi kako možemo pomoći čovjeku u takvoj situaciji. Radimo na tome da se regulacija izdavanja terapije mijenja tako da se ljekarnicima omogući da na jednostavniji način pacijentima izdaju zamjensku terapiju, što je, otkad se Europa suočava s nestašicom lijekova, već davno napravljeno. To bi za pacijenta i ljekarnika bilo najbolje. Mi možemo izdati zamjenski lijek samo ako je nestašica objavljena na HALMED-u. Te objave ponekad često kasne i nisu pravovremene - napominje predsjednica Hrvatske ljekarničke komore.

POMAŽU KOD BAKTERIJA, NE VIRUSA Antibiotici nisu bomboni! Ne pijte ih na svoju ruku, jer pretjerivanje može biti kobno

Soldo u sljedećim mjesecima ne očekuje posebne poremećaje na tržištu.

- Ne vjerujemo da će biti bitno drugačije jer jednostavno tijekom COVID-a i tog intenzivnog ekonomskog i političkog previranja tijekom ukrajinske krize nije se bitno mijenjala situacija s nestašicama - zaključila je Soldo.

Podsjetimo, prošle godine pacijenti su se suočili s nestašicom jednog od najčešće korištenog antibiotika. Zbog problema u proizvodnji u ljekarnama nije bilo Klavocina, koji se često propisuje za bakterijske upale kod djece i odraslih. Koristi se za liječenje infekcija srednjeg uha i sinusa, dišnih i mokraćnih puteva, kože i mekih tkiva te kostiju i zglobova. Kratkotrajne nestašice lijekova nisu samo problem Hrvatske, nego i Europe. Do povremenih nestašica može doći zbog zastoja u lancima opskrbe lijekovima, kašnjenja u proizvodnji, povećane potražnje i dr. Ako potrebni lijek nije dostupan na našem tržištu i nema odgovarajuće zamjene, poduzimaju se dodatne mjere kojima se lijek nabavlja za potrebe pacijenta, kao što su nabava lijeka postupkom izvanrednog unosa ili uvoza lijekova odobrenih u drugim državama. 

185 nestašica lijekova zabilježeno je 2023. Od toga 60 posto generičkih, podaci su Udruge proizvođača

15% rast cijena lijekova tražila je Udruga proizvođača. Bez toga će, tvrde, nestašice biti još veće

Idi na 24sata

Komentari 2

  • ursuss 14.01.2024.

    ...sad će to Beroš i AP riješiti..kao i sve do sada,samo ne tabletama bude neko cjepivo-umirovljenici-imaju prednost...

  • TVP 14.01.2024.

    Čudo da uopće ima nečega……..

Komentiraj...
Vidi sve komentare