Obavijesti

News

Komentari 2

U Hrvatskoj nedostaje lijekova za kašalj za odrasle i djecu...

U Hrvatskoj nedostaje lijekova za kašalj za odrasle i djecu...

Situacija s antibioticima je dobra. Za one lijekove kojih nema, dostupni su zamjenski, kažu ljekarnici

VIDEO

Nestašice lijekova sve su češće. Sezona je respiratornih infekcija, a u Hrvatska se suočava s nestašicom lijekova protiv kašlja za odrasle i djecu, rekla nam je Ana Soldo, predsjednica Hrvatske ljekarničke komore.

- U ljekarnama se oni još mogu naći jer su neke ljekarne povećale svoje zalihe. Moguće je da pacijenti kojima liječnik propiše lijek za kašalj jednostavno ne mogu naći u svim ljekarnama pa se moraju potruditi. Mi u Hrvatskoj imamo samo jedan lijek protiv kašlja koji je dostupan - rekla nam je Soldo.

Iz ljekarni se hitno povlače dva lijeka: ‘Prijavite sve nuspojave‘
Iz ljekarni se hitno povlače dva lijeka: ‘Prijavite sve nuspojave‘

Lijekova za kašalj nema puno, a ovaj specifični simptom ljudima jako smeta i otežava im kvalitetu života. U Hrvatskoj nedostaje lijekova za tlak, dijabetes, ali za većinu njih dostupni su zamjenski lijekovi. Krajem 2023. u ljekarnama nije bilo lijeka za osteoporozu, koji nije imao izravnu zamjenu, ali sad je došao na tržište, rekla nam je Ana Soldo.

Zagreb: Predstavljen je projekt Zdravstvena pismenost

- Situacija s nestašicom lijekova nije bitno zahtjevnija nego što je to uobičajeno. Što se tiče antibiotika, čija potrošnja uvijek poraste u zimskim mjesecima, kad su puno češće virusne i bakterijske infekcije, relativno je dobra jer imamo dovoljno lijekova za djecu i odrasle, što prošle godine nije bio slučaj. Za kronične bolesti dovoljno je lijekova različitih proizvođača tako da situacija nije posebno zahtjevna - rekla je Soldo.

Testirali smo se kombiniranim testom za koronu, gripu i RSV: 'Nestašica je po ljekarnama'
Testirali smo se kombiniranim testom za koronu, gripu i RSV: 'Nestašica je po ljekarnama'

Napominje kako je ljekarnicima iznimno zahtjevno raditi u ovakvim vremenima.

- Pacijenti uvijek nekako okrivljuju nas te svoju frustraciju i ljutnju što nema njihova lijeka iskaljuju na nama. S druge strane, nama su jako limitirani mehanizmi kako možemo pomoći čovjeku u takvoj situaciji. Radimo na tome da se regulacija izdavanja terapije mijenja tako da se ljekarnicima omogući da na jednostavniji način pacijentima izdaju zamjensku terapiju, što je, otkad se Europa suočava s nestašicom lijekova, već davno napravljeno. To bi za pacijenta i ljekarnika bilo najbolje. Mi možemo izdati zamjenski lijek samo ako je nestašica objavljena na HALMED-u. Te objave ponekad često kasne i nisu pravovremene - napominje predsjednica Hrvatske ljekarničke komore.

Antibiotici nisu bomboni! Ne pijte ih na svoju ruku, jer pretjerivanje može biti kobno
Antibiotici nisu bomboni! Ne pijte ih na svoju ruku, jer pretjerivanje može biti kobno

Soldo u sljedećim mjesecima ne očekuje posebne poremećaje na tržištu.

- Ne vjerujemo da će biti bitno drugačije jer jednostavno tijekom COVID-a i tog intenzivnog ekonomskog i političkog previranja tijekom ukrajinske krize nije se bitno mijenjala situacija s nestašicama - zaključila je Soldo.

Podsjetimo, prošle godine pacijenti su se suočili s nestašicom jednog od najčešće korištenog antibiotika. Zbog problema u proizvodnji u ljekarnama nije bilo Klavocina, koji se često propisuje za bakterijske upale kod djece i odraslih. Koristi se za liječenje infekcija srednjeg uha i sinusa, dišnih i mokraćnih puteva, kože i mekih tkiva te kostiju i zglobova. Kratkotrajne nestašice lijekova nisu samo problem Hrvatske, nego i Europe. Do povremenih nestašica može doći zbog zastoja u lancima opskrbe lijekovima, kašnjenja u proizvodnji, povećane potražnje i dr. Ako potrebni lijek nije dostupan na našem tržištu i nema odgovarajuće zamjene, poduzimaju se dodatne mjere kojima se lijek nabavlja za potrebe pacijenta, kao što su nabava lijeka postupkom izvanrednog unosa ili uvoza lijekova odobrenih u drugim državama. 

185 nestašica lijekova zabilježeno je 2023. Od toga 60 posto generičkih, podaci su Udruge proizvođača

15% rast cijena lijekova tražila je Udruga proizvođača. Bez toga će, tvrde, nestašice biti još veće

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...
FELJTON: ČERNOBIL, 3. DIO

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...

Hrabro su ušli ispod reaktora i ispustili vodu, ali i tamo su prošli pravu dramu jer su ostali bez svjetla. Iako su znali da riskiraju bolnu smrt od radijacije, otišli su i spasili svijet od još veće katastrofe...