To je to što me zanima!

U Hrvatskoj sve veći broj oboljelih od gripe, dva slučaja zaraženih i flurona virusom

Istodobno obolijevanje koronom i virusom gripe postaje sve veće u Hrvatskoj. Na području primorsko goranske županije pojavila su se 2 slučaja tako zvane 'flurone'. Deset puta je više oboljelih od prošlog tjedna
Vidi originalni članak

Na području primorsko-goranske županije naglo raste broj oboljelih od gripe, a pojavila su se i dva slučaja 'flurone', istovremene zaraze koronavirusom i virusom gripe, doznaje se u četvrtak iz županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo u Rijeci.

- U ovom zavodu se podaci o zaraženima i oboljelima obrađuju jednom na tjednoj bazi. Tako je u posljednjem tjednu prošle godine bilo gotovo 10 puta više oboljelih od gripe u odnosu na pretposljednji tjedan - izvijestila je zamjenica voditelja epidemiološkog odjela, Andrea Petaros Šuran.

VELIK BROJ ZARAŽENIH Gripa preopteretila hitnu službu

U pretposljednjem tjednu prošle godine bio je u županiji službeno registiran 31 zaraženi gripom, a tjedan potom je novoboljelih bilo 291.

- No, ne prijavljuju se svi novooboljeli, pa je zaraženih gripom sada sigurno znatno više - dodala je Šuran.

Očekuje se daljnji porast broja oboljelih, prvenstveno nakon početka drugog polugodišta u školama te povratka građana sa skijanja.

HARAJU ČETIRI OPASNOSTI Gripa sustiže koronu, među nama je i respiratorni sincicijski virus, kola još i streptokok

Na području županije pojavila su se i prva dva slučaja flurone, a sumnja se na još nekoliko. Riječ je o istovremnom oboljenju od gripe i covida-19.

- Ovo su prvi slučajevi flurone ove sezone, a prijašnjih godina tijekom epidemije je već bilo ovakvih pojava. Simptomi su kombinacija onih dvaju bolesti - navodi epidemiologinja.

Simptomi gripe ove sezone su uobičajeni. Bolest počinje naglo, oboljeli je malaksao, osjeća opću slabost i bolove te ima povišenu temperaturu, a bolest traje sedam do 10 dana.

- Gripu treba odležati, ali treba biti oprezan ako se pojave komplikacije bolesti, uglavnom povezane s respiratornim poteškoćama, odnosno otežanim disanjem - upozoravaju liječnici.

U Primorsko-goranskoj županiji je trenutno 1 006 aktivnih slučajeva covida-19.

 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare