To je to što me zanima!

U Iranu dva nova pogubljenja povezana s velikim prosvjedima

Od početka prosvjeda iransko pravosuđe na smrt je osudilo 14 osoba zbog povezanosti s prosvjedima, piše agencija AFP, pozivajući se na službene informacije
Vidi originalni članak

Iransko pravosuđe u subotu je objavilo da su obješena još dvojica muškaraca proglašena krivima za ubojstvo pripadnika paravojnih snaga za vrijeme prosvjeda koje je potaknula nerazjašnjena smrt u pritvoru mlade Iranke kurdskog podrijetla. U Iranu je, nakon smrti 16. rujna 22-godišnje Mahse Amini, koja je umrla u zatvoru iranske policije jer je navodno kršila kodeks odijevanja Islamske Republike, počeo masovni prosvjed. Kodeks ženama nalaže nošenje vela u javnosti.

- Mohamad Mahdi Karami i Sejed Mohamad Hoseini, glavni počinitelji zločina koji je doveo do mučeničke smrti Ruholaha Adžamiana, jutros su obješeni - objavio je portal Mizan Online, pozivajući se na pripadnika milicije Bassidji, povezane s Čuvarima revolucije, paravojnim ideološkim ogrankom iranske vojske.

Od početka prosvjeda iransko pravosuđe na smrt je osudilo 14 osoba zbog povezanosti s prosvjedima, piše agencija AFP, pozivajući se na službene informacije. S današnjim pogubljenjima smrtna kazna je izvršena nad njih četiri, a ostali su procesi u tijeku. Aktivisti kažu da je s optužbama, čiji je krajnji ishod smrtna kazna, suočeno još desetak osoba.

IRANSKI PROIZVOĐAČ SAD uveo nove sankcije protiv dobavljača dronova za Rusiju

Subotnja pogubljenja su se dogodila unatoč kampanji nevladinih organizacija koje su pozvale službeni Teheran da poštedi Mohamada Mehdija Karamija i Sejeda Mohamada Hoseinija. Amnesty International osudio je "nepošteno" suđenje koje je obavljeno po "ubrzanom postupku".

Sredinom prosinca Mehdijev otac Mašalah Karami na društvenim je mrežama objavio video-snimku u kojoj moli vlasti da ponište odluku o smrtnoj presudi njegovu sinu, kojega je opisao kao prvaka u karateu, reprezentativca i osvajača nagrada u brojnim natjecanjima u Iranu. Karami je lokalnim medijima kazao kako obiteljski odvjetnik nije uspio doći u posjed niti pregledati dosje njegova sina.

RIGOROZNE POSLJEDICE Iran zatvorio francuski institut zbog karikatura Alija Hamneija

Odvjetnik Mohamed Aghasi u subotu je tvitao kako Karamiju nije omogućeno da posljednji put vidi članove svoje obitelji prije pogubljenja. Po podacima organizacije Iran Human Rights (IHR) sa sjedištem u Oslu, Karami je imao 22 godine, a po podacima nevladinih udruga Hoseiniju je bilo 39.

'PREKRŠILA ZAKON' Iranska šahistica na natjecanju nije nosila hidžab. Prijete joj i upozoravaju da se ne vraća kući

Od sredine rujna u Iranu je, po podacima UN-a uhićeno oko 14.000 ljudi, među kojima su brojni sportaši, aktivisti, novinari i poznate osobe iz filmske umjetnosti.

Idi na 24sata

Komentari 4

  • orbita7 09.01.2023.

    Kad su prosvjednici ubijali interventne policajce, onda su mislili da će proći nekažnjeno. Za takvo djelo bi isto tako bili na smrt osuđeni i u Americi.

  • Heroj Oluje 07.01.2023.

    Eto ZAŠTO u hrvatskoj ovima što kleče treba odmah  pokazat sa nekoliko "šakomicina " gdje im je mjesto !! 

  • Cipelcug 07.01.2023.

    Prestrašno!

Komentiraj...
Vidi sve komentare