To je to što me zanima!

U kuću u Drnišu udario grom: 'Mislila sam da je pala granata'

Grom je tako jako udario da sam pomislila da je granata. Djeca su se uz krik probudila. Kad sam pogledala vani imala sam što vidjeti, ali hvala Bogu pa je nastala samo materijalna šteta...
Vidi originalni članak

Grom je razrušio staru kamenu kuću na drniškoj Gradini te teško oštetio tri susjedne kuće i dva automobila koja su bila parkirana pored nje. Riječ je o kući Nakića, koja je u Registru zaštićene nepokretne kulturne baštine, no zaštita Ministarstva kulture kod groma ne pomaže.

MOGUĆE I POPLAVE Stiže novo nevrijeme: Najgore će biti u Slavoniji i u Dalmaciji

- Grom je udario dva puta. Prvi put u 1.40 sati, a drugi put u 2.30. Bila je to strašna grmljavina, kao da udaraju granate. Nisam izlazila do ujutro vani jer je zbog nevremena nestalo struje. Tek kasnije sam vidjela da je to bila kuća prva do naše. A ja sam s troje djece spavala samo nekoliko metara dalje - ispričala nam je Milena Podkrajšek Hrga.

Njoj je grom uništio dva plazma televizora u kući u kojoj stanuje, krov stare kuće u kojoj nije bilo nikog i dva parkirana automobila. Za sada je sretna da su svi živi i zdravi, a o pokušaju naplate odštete razmišljat će, kaže u ponedjeljak.  

- Sretni smo i zahvalni što se nije dogodila veća tragedija. A jako je malo falilo - rekla nam je Milena Podkrajšeg Hrga.

JAKO NEVRIJEME Ogromna šteta: Tuča veličine teniske loptice porazbijala aute

Na teren su odmah izašli policija, vatrogasci, komunalno redarstvo, Gradska čistoća i konzervatori. Odmah je započeto uklanjanje ruševine i obnova zgrade, koju Grad Drniš poduzima pod nadzorom konzervatora. 

Riječ je o kući serdara Mete Nakića Vojnovića iz Mirlovića (1628. -1694.), o kojem piše Andrija Kačić Miočić u svom djelu Razgovori ugodni naroda slovinskog. Kuća je za vrijeme turskih osvajanja bila važan fortifikacijski objekt na Gradini. 

Konzervatorski odjel Ministarstva kulture u Šibeniku propisat će hitnu zaštitnu skelu kako ne bi više dolazilo do daljnjeg urušavanja. Zanimljivo, grom je zaobišao nekoliko desetaka metara udaljeni drniški minaret,  najzapadniji očuvani minaret iz osmanskog doba u cijeloj u Europi. No, njega je ovaj put zaobišao. 

Idi na 24sata

Komentari 28

  • 09.06.2018.

    Koji je to negdje napon kad ovakvo što uspije napravit. Dobro da nitko nije bio u neposrednoj blizini.

  • seperate_ways 09.06.2018.

    Znači na prvih 10 slika niste zamaglili tablicu auta i onda na 11 zamaglite. Diskrecija level - pro! :D

  • 09.06.2018.

    grom uništio sve živo

Komentiraj...
Vidi sve komentare