To je to što me zanima!

U Međugorju nestao talijanski hodočasnik, traži ga i HGSS

HGSS pozvao je sve službe spašavanja od Livna do Jablanice u potragu, kao i GSS iz Hrvatske. U potrazi su i oružane snage BiH, policija, lovci, mještani
Vidi originalni članak

Renato Zambelli (73), talijanski je hodočasnik kojega se od petka popodne vodi kao nestalog na području Međugorja. Tijekom vikenda tražila ga je policija i lokalno stanovništvo, a od utorka se u potragu uključila Hrvatska gorska služba spašavanja. U utorak ga je tražilo 173 ljudi.

- Traže ga združene snage GSS-a iz Hrvatske, Hercegovine, Bosne, te oružane snage BiH. Danas nam je drugi dan potrage, a i danas ima više od stotinu članova potrage. Novi neprestano pristižu. Imamo i šest potražnih ekipa sa psima tragačima, informira nas Zdenko Marić zamjenik načelnika Hercegovačke gorske službe spašavanja (HGSS). 

Traže ga i helikopterom te motornim paraglajderom. Pronađeni su i neki tragovi koji upućuju prisustvo nestalog ne terenu na kojemu se traži. 

Zambelli je bio lošijeg zdravlja, a nije ovo prvi slučaj nestanka osoba u Međugorju. Do sada je u Međugorju nestalo sedam hodočasnika. Nestanci ne iznenađuju, jer se često radi o fizički ili psihičkim bolesnim osobama koje dolaze tražiti utjehu u Međugorju. Svećenici kažu kako se sigurnosnim pitanjima trebaju baviti vlasti i turističke agencije, a ne oni. 

- Mi smo zaduženi za molitvu, a na to se nitko ne žali - objašnjavaju svećenici.

HGSS pozvao je sve službe spašavanja od Livna do Jablanice u potragu, kao i GSS iz Hrvatske. U potrazi su i oružane snage BiH, policija, lovci, mještani.

- Teren je težak da ne može biti teži. Na kršovitom terenu, koji je prekriven makijom i gustim raslinjem, teško ga je tražiti. Svi ljudi koji se vraćaju s terena dolaze nam izgrebani po licu, objašnjava nam Marić, dok ekipe neprestano traže talijanskog hodočasnika, a kao i uvijek u ovakvim situacijama najteže je govoriti o tome je li čovjek živ. To se najčešće nekako pita pogledom. Iskusnom Mariću je jasno.

- Moguće je da ga pronađemo živog. Česti su slučajevi iz potraga da osobe same prežive i po nekoliko dana - kazao nam je Marić.

Idi na 24sata

Komentari 17

  • 31.05.2013.

    Jesu ga našli?

  • pokojni predsjednik 30.05.2013.

    pa ko bi ga umlatio.ekipa je u hagu

  • 29.05.2013.

    Možda da svaki hodočasnik dobije GPS lokator na ulazu, koji vrati na odlasku? ISto bi se moglo primijeniti i za planinare i alpiniste.

Komentiraj...
Vidi sve komentare