To je to što me zanima!

U mlijeku u Sloveniji pronađeni su kancerogeni aflatoksini

U mlijeku na nekoliko slovenskih farmi pronšli su tragove štetnih toksina. Šteta je velika i uništeno je nekoliko tisuća litara mlijeka. Farmama je zabranjena prodaja
Vidi originalni članak

Na nekoliko farmi u Sloveniji u mlijeku su pronađeni tragovi kancerogenih aflatoksina. Mlijeko je uništeno, a veterinarska uprava ispituje je li dio dospio u prodaju, javlja HRT.

Ravnateljica nacionalne veterinarske uprave Vida Čadonić Špelić rekla je da je uništeno nekoliko tisuća litara i da je šteta velika, ali da je zdravlje potrošača najvažnije.

Aflatoksin je prvo pronađen u mlijeku s farme iz okolice Bleda, nakon čega je farmi privremeno zabranjena prodaja. Izvor tragova toksina u mlijeku je kukuruzno stočno brašno jednog proizvođača iz Slovenije. 

Ta stočna hrana dospjela je i na neke druge farme na kojima su također napravljeni testovi i zabranjena je prodala mlijeka do daljnjega. Zbog mogućnosti da je dio mlijeka već otišao u prodaju provode se kontrole i u trgovinama. 

Idi na 24sata

Komentari 30

  • Prva Proleterska_1 22.01.2012.

    Potpuno točna konstatacija. Mleko se svakodnevno kontrolira i rezultati neoporećnosti znani su odma. Nema niko više hrabrosti , da radi protiv propisa a kamoli da se mu hebe šta krave jedu. Negdje je na farmi došlo do greške i rezultat je odmah tu. Krave su već dobile novu hranu i bit će sve u redu, jer je stvar bila u hrani , a ne u bolesti krava. Ovo je još jedan dokaz , da mogu biti potrošaći u EU potpuno sigurni u ispravnost hrane, koja se proizvodi , uvozi i prodaje u EU. Nema mesa staroga 5 g. iz Argentine, nema švercane hrane iz EX YU , jer ne da je zabranjeno, nego previše košta novca ako unese pokvarenu hranu u EU. Kad se ustanovi uzrok trovanja, ide se tražiti od ćega je to došlo i kad te pronađu , postaješ radi nadoknade štete državi , siromak . Znam slućaj SLO Bosanaca , koji su sa kajmakom otrovali sve pozvanike na žderaćinu posle povratka iz Bosne.Ajme kazne pršte sa svih mogućih naslova državne uprave! Veterinarska inspekcija, carina , rep upr za javno zdravlje, Zavod za zdrav. osiguranje-ljećenje otrovanih, Poreski organ-nadoknada za bolovanja zaposlenih. Hebate sve za 2 kg kajmaka !

  • stole123 21.01.2012.

    kako se tako nešto moglo desiti u jednoj člsanici eu.

  • aligatorica 21.01.2012.

    ja taman kavu smlikon

Komentiraj...
Vidi sve komentare