To je to što me zanima!

U NP Krka arheolozi pronašli minobacač iz 17. stoljeća

Naime, pucnjevima iz mačkula slavi se svaki pogodak "u sridu" na Sinjskoj alci, a njezina vrijednost dodatno dolazi do izražaja tijekom proglašenja slavodobitnika
Vidi originalni članak

Tijekom konzervatorskih radova na srednjovjekovnoj utvrdi Nečven u Nacionalnom parku Krka, u ožujku je tim arheologa oduševilo vrijedno otkriće topničkog oružja mačkule.  

Riječ je o izvrsno očuvanom brončanom primjerku oružja kojim se napadalo utvrđene objekte i neprijatelje u dubokim zaklonima, a iz kojeg se razvio današnji minobacač. Mačkula, ili mužar, merzer kako ga još neki zovu, oružje je koje zauzima posebno mjesto u hrvatskoj ratničkoj baštini. Naime, pucnjevima iz mačkula slavi se svaki pogodak "u sridu" na Sinjskoj alci, a njezina vrijednost dodatno dolazi do izražaja tijekom proglašenja slavodobitnika pri čemu je taj svečani čin popraćen pucnjevima iz mačkula s bedema starog Grada.

Inače, sustavna arheološka istraživanja lokaliteta Nečven započela su još u rujnu 2011. godine, a paralelno s arheološkim iskopavanjima, izvodili su se i radovi na konzervaciji pronađene arhitekture, kao i na obradi pronađenih metalnih i kamenih artefakata u restauratorskoj radionici NP „Krka“. 

Idi na 24sata

Komentari 2

  • nori 🖖 15.04.2020.

    Je li nađen i mig 21 ?

Komentiraj...
Vidi sve komentare