To je to što me zanima!

U ovom selu svi su dementni i vode sasvim 'normalan' život

Svi štićenici ovog mjesta u Nizozemskoj, kojeg mnogi nazivaju selo Demencija, pate od staračke zaboravljivosti i zapravo ne znaju da žive u medicinskoj instituciji
Vidi originalni članak

Izolirano selo Hogewey u Nizozemskoj, smješteno na rubu grada Weespa, ima 152 stanovnika koji, čini se, žive sasvim normalnim životom. Jedu, spavaju, šetaju, odlaze u restorane i kafiće. No, baš svatko od njih je pod stalnim nadzorom jer je Hogewey zapravo starački dom.

Svi štićenici ovog mjesta, kojeg mnogi nazivaju selo Demencija , pate od staračke zaboravljivosti i zapravo ne znaju da žive u medicinskoj instituciji niti da se prati svaki njihov pokret i vitalna funkcija . Zdanja u mjestu građena su bez dugih hodnika za lako snalaženje, a štićenici žive u skupinama od šest do sedam ljudi. Svaka skupina ima kuću u kojoj za njih brinu jedan ili dva njegovatelja. Kuće su uređene i namještene prema periodu u kojemu su štićenici počeli gubiti kratkotrajno pamćenje , a sve je usklađeno do posljednjeg detalja, od hrane, ukrasa, namještaja, stolnjaka.

Njegovatelji 'glume' poštare i trgovce

Stanovnici smiju slobodno šetati po mjestu i razgledavati, sjediti na klupama i družiti se. Njegovatelji, njih 250, razmješteno je po cijelom mjestu, a po potrebi preuzimaju 'uloge' trgovca, poštara i slično . Novac se ne koristi, već je sve uključeno u cijenu koju plaća obitelj štićenika.

Kuće u kojima stanuju istovremeno su  zapravo zid oko mjesta pa tako zaboravljivi štićenici ne mogu odlutati . Ako se slučajno nađu blizu izlaza, osoblje će im ljubazno pojasniti da su vrata zaključana i uputiti ih u drugom smjeru.

''Korisnicima ne lažemo, dajemo im pravi život''

Yvonne van Amerongen , jedna od osnivačica Hogeweya, kaže kako je ovakvo mjesto stvarala iz osobnih razloga nakon što joj je umro otac, a majka ostala sama. Bila je voditeljica staračkog doma no ipak nije htjela majku staviti u takvu instituciju. Tako je 1992. sa skupinom kolega razgovarala o transformaciji doma u prostor u kojemu je ugodnije živjeti.

Iako ih kritiziraju da ljude drže u iluziji, no Yvonne to oštro demantira.

- To nije istina. Ovdje imamo pravo društvo i ne mislim da su ljudi prevareni. Prevareni bi bili da im pričamo lažne priče, a to ne radimo - kaže Yvonne.

Idi na 24sata

Komentari 43

  • 11.12.2014.

    Fantastično kako se u uređenim zemljama ništa ne prepušta slučaju. Kod nas se sve prepušta slučaju....pa od slučaja do slučaja....

  • Lalala5 11.12.2014.

    Nitko ne zna sta nosi sutra,a ovo mi izgleda humanije od drugih ustanova .

  • ćićko 11.12.2014.

    hrvacka u skorijoj budućnosti...

Komentiraj...
Vidi sve komentare