To je to što me zanima!

Francuski ministar u Petrinji: Stiže vam šest kontejnera ubrzo

Došao sam iskazati solidarnost Francuske s Hrvatskom, a prvenstveno sa stanovništvom Petrinje i regije, stanovništvom koje je pogođeno potresom i koje se nosi s razornim posljedicama, rekao je Le Drian
Vidi originalni članak

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian došao je u posjet Petrinji. Zajedno s ministrom vanjskih i europskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom i županom sisačko-moslavačkim Ivom Žinićem obratio se javnosti ispred petrinjske vojarne. 

POGLEDAJTE VIDEO: Francuski ministar u Petrinji 

- Čak 15 jedinica lokalne samouprave od 19 je doživjelo razaranja od potresa. Najviše su stradali grad Petrinja, Sisak i Glina, ali i mala ruralna područja. Direktno je potresom zahvaćeno 116.000 stanovnika. Ukupne štete su preko 35 tisuća stambenih objekata, 850 trgovačkih društava i poduzeća, 700 malih obrta - rekao je Žinić. 

Dodao je kako su velike štete na infrastrukturi te da je devet škola potpuno uništeno, kao i 10 sakralnih objekata. 

- Velika su ovo razaranja i moram zahvaliti svima, cijeloj Europi i svijetu koji su s nama od prvog dana. Od onog trenutka je Vlada i svi ministri su bili tu u licu mjesta. Od tog trenutka sve snage i službe djeluju u rješavanju i otklanjanju posljedica potresa - poručio je Žinić. 

Dodao je kako je i veliki broj zgrada za javne funkcije uništen ili neupotrebljiv. 

- Vjerujem da ćete dobiti kvalitetnu sliku onoga što se dogodilo i još jednom se zahvaljujem Francuskoj, ali i vama što ste nas došli obići i dati potporu - poručio je Žinić. 

Gordan Grlić Radman zahvalio je francuskom ministru na činu solidarnosti. 

VOLONTIRAJU NA BANOVINI Glazbenici velikog srca: Cijeli dana na terenu, unose radost i vedrinu gdje god da se pojave

- Zahvaljujemo na potpori, financijskoj i psihološkoj, izrazom solidarnosti za Banovinu. U ime Vlade i građana i stanovnika ovog područja zahvaljujem Francuskoj koja se odmah odazvala i putem mehanizma Unije uputila i dopremila 240 šatora s opremom namijenjenih za smještaj stanovnika na potresom pogođenim područjima. Najavljen je dolazak i šest stambenih kontejnera, od kojih su dva već na putu - rekao je ministar Grlić Radman. 

Le Drian je poručio da Francuska i Hrvatska imaju povijesni i značajan odnos i akcijski plan na temelju kojeg surađuju. 

- Bilo je nezamislivo da se nađemo na sastanku bez da posjetim Petrinju. Došao sam iskazati solidarnost Francuske s Hrvatskom, a prvenstveno sa stanovništvom Petrinje i regije, stanovništvom koje je pogođeno potresom i koje se nosi s razornim posljedicama. Isto tako, naša poruka solidarnosti upućena je i spasiteljima koji rade izvrstan posao. Došao sam da ponovno iskažem podršku, jer solidarnost je to - iskazati podršku. Sjećam se da ste vi nama iskazali podršku kad je gorjela crkva Notre Dame u Parizu. Sada se vi u Petrinji nalazite u teškom trenutku i zato smo mi ovdje - rekao je. 

OČEKUJE STOTINE KONTEJNERA Dumbović: 'Ljudi su u dilemi kako živjeti ovdje, Petrinja bi mogla postati grad duhova'

Poručio je kako je Francuska odmah reagirala i poslala šatore te da su nakon toga poslali šest kontejnera koji stižu, no da vrijeme im ne ide u prilog. 

- To je naš doprinos za pomoć narodu u Petrinji - rekao je.

Idi na 24sata

Komentari 47

  • 14.01.2021.

    a je su se masili... :/

  • julije cezar III 14.01.2021.

    Došao je on prodati borbene avione,i onako usput donio 6 kontejnera.

  • borivoje 14.01.2021.

    Ubrzo će i gradonačelnik prihvatiti kulturu nošenja maske u bliskoj korespodenciji.

Komentiraj...
Vidi sve komentare