To je to što me zanima!

U prvih 6 mjeseci donirano više od 930 tisuća kilograma hrane

U prvih šest mjeseci ove godine donirano je 930.424 kilograma hrane, što je za 6,3 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine, objavilo je u srijedu Ministarstvo poljoprivrede.
Vidi originalni članak

"Podaci o količini donirane hrane u blagom su porastu i to unatoč otegotnim okolnostima uslijed epidemioloških mjera", ističu iz Ministarstva u objavi na svojim internetskim stranicama.

Pritom naglašavaju da je sprječavanje nastanka otpada od hrane jedna od značajnih strateških tema Ministarstva, a važnost održive proizvodnje i potrošnje hrane postaje sve važnije u vrijeme Covid-19 pandemije.

"IT sustav za doniranje hrane - 'e doniranje' pokazao se od velike pomoći za vrijeme Covid-19 pandemije u provedbi izvanredne mjere pomoći malim mljekarama s problemima u poslovanju uzrokovanih korona krizom, u sklopu koje je otkupljeno oko 176 tona mliječnih proizvoda koji su besplatno distribuirani prema 78 posrednika u lancu doniranja hrane te su na kraju našli svoj put do osoba u potrebi", navode iz Ministarstva. 

Ministarstvo zadnjih zadnjih godina intenzivno radi na unapređenju sustava doniranja hrane te povećanju količina donirane hrane. Bitno je omogućiti sve preduvjete da sigurna i kvalitetna hrana, a koja bi iz određenih razloga mogla završiti kao otpad, pronađe svoj put do osoba u potrebi, poručuju iz resora poljoprivrede.

Pritom podsjećaju da su 2018. godine pokrenuli sustav e-doniranje, kojim se olakšava i ubrzava preraspodjela viškova hrane i omogućuje bolja komunikacija između donatora i posrednika te kontinuirana suradnja sa svim dionicima u lancu doniranja hrane.

Ministarstvo nastavlja raditi na povećanju broja donatora u IT sustavu za doniranje hrane te poziva sve subjekte u poslovanju s hranom i humanitarne organizacije koje se bave posredovanjem u doniranju hrane da se uključe u e-doniranje te doprinesu društveno i okolišno odgovornom te socijalno osjetljivom poslovanju svojih tvrtki, odnosno udruženja, poručuju iz Ministarstva poljoprivrede.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • dahhrole 09.09.2020.

    Općenito se mora više učiniti da se hrana ne baca ,kaj je tak teško zaposliti par studenata više da po supermarketima izdvajaju namirnice pred istekom roka valjanosti.Pa da se jeftinije prodaju ljudima slabije platežne moći možda ima tu drugih caka ali ja vidim da i dućani nešto dobe a i potrošači

Komentiraj...
Vidi sve komentare