To je to što me zanima!

U Sjevernoj Koreji se sastali s davno izgubljenim obiteljima

OKUPLJANJE Kontakte vrlo pomno kontroliraju sjevernokorejske vlasti. Dopušteno im je šest susreta od po dva sata, uključujući kolektivne susrete u velikoj dvorani
Vidi originalni članak

Južnokorejci, većinom starije osobe, ušli su u subotu u Sjevernu Koreju gdje će održati niz susreta s rođacima koje nisu vidjeli više od šezdeset godina ili čak nikada. Novi susreti razdvojenih obitelji predviđeni su pošto je u četvrtak završio sličan susret nekoliko stotina Korejaca s juga i sjevera, okupljenih na tri dana u sjevernokorejskom zimovalištu Kumgang.

Nova skupina obitelji trebala bi se susresti s rođacima od subote do ponedjeljka. Južnokorejske obitelji nose brojne darove među kojima odjeću, satove, lijekove, namirnice i većinom novac do 1500 dolara.

Kontakte vrlo pomno kontroliraju sjevernokorejske vlasti. Dopušteno im je šest susreta od po dva sata, uključujući kolektivne susrete u velikoj dvorani i privatne razgovore bez TV kamera.

Više od 65.000 Južnokorejaca trenutno se nalazi na listama čekanja na sastanak s dragim osobama od kojih ih je rastavio Korejski rat (1950.-53.), a oni odabrani da dođu u Sjevernu Koreju samo su mala manjina.

Milijuni osoba raseljeni su ratom koji je razdvojio braću i sestre, roditelje i djecu, supružnike.

Program međukorejskih obiteljskih okupljanja počeo je nakon povijesnog summita 2000. godine. Prvotno se radilo o godišnjem događanju. No Pjongjang je često manipulirao tim sastancima i svoj pristanak na takve susrete prikazuje kao velikodušni diplomatski potez očekujući zauzvrat ustupke od Seula.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare