To je to što me zanima!

U Sloveniji nastavak pregovora o sastavu buduće vlade

Danas se održavaju novi pregovori o sastavu buduće slovenske vlade i raspodjeli ministarskih mjesta u njoj, no osnovni odnosi koliko će resora kojoj stranci pripasti već su poznati
Vidi originalni članak

Danas se održavaju novi pregovori o sastavu buduće slovenske vlade i raspodjeli ministarskih mjesta u njoj, no osnovni odnosi koliko će resora kojoj stranci pripasti već su poznati.

ŠTO ZNAČI POBJEDA GOLOBA? Tri ključna izazova Hrvatske s Janšinim nasljednikom: Hoće li nas koštati 'Janez, samo naprej'

Kako navode slovenski mediji, u vladi koju će voditi pobjednik izbora Robert Golob, njegovom će Pokretu Sloboda pripasti 10 ministarskih položaja, 4 resora dobit će Socijalni demokrati (SD) Tanje Fajon, a troje ministara bit će iz reda Ljevice (L) Luke Meseca. Kako je u četvrtak navečer za televizijsku postaju POP-TV kazala Fajon, njen je izbor da u novoj vladi preuzme resor za vanjske i europske poslove, dok se Mesec odlučio za ministarstvo za socijalna pitanja.

POZIVA NA SUZDRŽANOST Golob protiv plana Janšine vlade o nabavi oklopnjaka

Dodala je da im je u prijašnjem razgovoru s budućim mandatarom ponuđeno više opcija za raspodjelu različitih resora, ali da su se i ona i Mesec osobno već opredijelili koje resore za sebe i svoje stranke žele.

- S mojim izborom za resor vanjskih poslova budući je mandatar upoznat. Imamo ambiciju da do idućeg petka, kad je planirano održavanje konstitutivne sjednice novog parlamenta, sastavimo koalicijski ugovor - kazala je Fajon, dodavši kako se razgovori o vladi nastavljaju i da su neke stvari još otvorene, dok se pregovori koji se nastavljaju svaki dan ne zaključe.

OD JUTROS Izbori prošli, cijene goriva na slovenskim crpkama su više

Tri stranke koje pregovaraju o novoj vladi u novom će sastavu 90-članskog Državnog zbora imati 53 zastupnička mandata. Od toga 41 mandat pripada Golobovom Pokretu Sloboda koji je s 34,35 osvojenih glasova na parlamentarnim izborima 24. travnja dobio uvjerljivu relativnu većinu. Očekuje se da će Golobova vlada u parlamentu biti konačno potvrđena u prvoj polovici lipnja, a do tada tekuće poslove obavlja odlazeća vlada Janeza Janše.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare