News

Komentari 1

Golob protiv plana Janšine vlade o nabavi oklopnjaka

Golob protiv  plana Janšine vlade o nabavi oklopnjaka

jevica je pred same izbore od ustavnog suda zahtijevala ocjenu ustavnosti zakon o nabavi oklopnih vozila njemačke proizvodnje Boxer, te zahtijevala da se o tome održi referendum, što su ustavni suci odbili

Budući slovenski premijer Robert Golob protivi se namjeri odlazeće vlade da prije odlaska s dužnosti potpiše ugovor o nabavi oklopnih vozila tipa Boxer za slovensku vojsku, vrijedan 343,4 milijuna eura.

Velike investicije u slovensku vojsku od 780 milijuna eura do 2026. planirala je sadašnja vlada Janeza Janše koja uskoro odlazi s dužnosti, ali i dalje naglašava da su vojsku prijašnje vlade zanemarivale, kako u pogledu opreme i naoružanja, tako i plaća vojnika, što treba promijeniti. Ministar obrane Matej Tonin izjavio je da će ovih dana potpisati već zaključeni ugovor o nabavi oklopnjaka preko europske organizacije za suradnju u zajedničkoj nabavi oružja OCCAR, bez obzira što neki misle da Janšina vlada do nastupa nove vlade, što se očekuje u prvom tjednu lipnja, smije obavljati samo neophodne tekuće poslove.

Namjeru ministra Tonina osporava budući premijer čija je stranka na nedjeljnim izborima osvojila 41 mandat u 90-članskom parlamentu, a obranu nema kao jedan od svojih prioriteta, nego kao glavne buduće zadaće ističe zdravstvo i energetiku, te pripremu na moguću kriza koja bi se mogla dogoditi na jesen zbog posljedica rata u Ukrajini.

Kako prenose slovenski mediji, Tonina je Golob javno pozvao da se suzdrži od potpisivanja dugoročnih ugovora za nabavu oružja, s obzirom da tek predstoji formiranje i početak djelovanja nove vlade s punim ovlastima. Velikim investicijama u vojsku protivi se najviše stranka Ljevica koja bi mogla biti treći koalicijski partner u novoj vladi Goloba, tvrdeći da novac treba umjesto u "militarizaciju" kakvu je planirala Janšina vlada usmjeriti u socijalne i zdravstvene programe. Ljevica je stranka koju je Janša više puta nazvao "ekstremističkom", tvrdeći da zagovara izlazak Slovenije iz NATO saveza, oduzimanje privatne imovine, te da djeluje na rubu ustavnosti, dok ga je ona napadala kao "trgovca oružjem" s obzirom na neke afere s nabavom oružja u prijašnjim vladama.

Ljevica je pred same izbore od ustavnog suda zahtijevala ocjenu ustavnosti zakon o nabavi oklopnih vozila njemačke proizvodnje Boxer, te zahtijevala da se o tome održi referendum, što su ustavni suci odbili.

 

Najčitaniji članci