To je to što me zanima!

U Splitu izmjerili osam puta više čestica arsena od dozvoljenog: Građani krive Sjevernu luku

Najbliže zgrade od splitske teretne luke dijeli samo cesta. Građani su zabrinuti za svoje zdravlje, žale se na crnu prašinu posvuda
Vidi originalni članak

Grad Split u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo SDŽ u ožujku 2023. godine proveo je mjerenje kvalitete zraka i ukupne taložne tvari u sjevernom dijelu Splita (GK Brda) na lokacijama kod DV Pluton (BRDA 1) i kod DV Veseli patuljak (BRDA 2).

Stanari splitskog kvarta Brda dočekali su potvrdu onoga na što su upozoravali godinama. Prvi rezultati mjerenja kakvoće zraka ukazuju na ogromno odstupanje od prosječnih vrijednosti. Arsena u zraku čak je osam puta više od dozvoljene količine. Građani upiru prstom u Sjevernu luku ali i prema institucijama koje su ih ignorirale.

PULJAK U KAŠETI BROKAVA Građevinsko-paketarski rat u Splitu: Kanalizacija u vili pa čupanje parketa. Što je iduće?

Najbliže zgrade od splitske teretne luke dijeli samo cesta. Građani su zabrinuti za svoje zdravlje, žale se na crnu prašinu posvuda.

Zabrinutost je dodatno narasla nakon što je Nastavni zavod za javno zdravstvo na dva mjerna mjesta u kotaru izmjerio povećanje koncentracije arsena i nikla u zraku. Za čak osam puta.

- Takve koncentracije mogu imati utjecaj, ne kažem da imaju, ali mogu imati, između ostalog na zdravlje ljudi ali definitivno na kvalitetu življenja, što također nije zanemarivo - objašnjava Nenad Periš, voditelj Odjela za ispitivanje zraka, tla i buke Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, za RTL.

HOTEL OD 5 ZVIJEZDICA Hotel Marjan ruši se skoro do temelja: 'Projekt je vrijedan preko 100 milijuna eura!'

Nakon što su rezultati mjerenja ugledali svjetlo dana, oglasila se i tvrtka Luka Split.

- Pojava elementa arsena u taložnim česticama, koji se ne spominje u sastavu niti jednog tereta kod nas je izazvalo duboku zabrinutost, prvenstveno zbog sigurnosti zaposlenika. Takvom teretu nikada ne bi dozvolili ulazak u Luku Split. Upravo smo iz tog razloga odmah po objavi gore navedenog Izvještaja kontaktirali ovlaštene službe i naložili uzorkovanje svih tereta koji se nalaze u luci Split - poručuje Filip Rogošić, direktor Luka d.d. Split.

Idi na 24sata

Komentari 6

  • Druga Proleterska 02.04.2023.

    Znaći , da u Trajektnu obavezno idem po AC a ne preko Solina . A kako sad doći do Bauhausa , Dalme i ostalih ?

  • Oblomir_Gombalo 01.04.2023.

    Livaja

  • Alfa-1- 01.04.2023.

    Šta mislite kako je kraj Cemexa u kaštelima,niko nista ne mjeri a isto se sve rudace drze na otvorenom vjerovatno dode i do brda a o dimu da i ne govorimo. Puno gora situacija nego na brdima. Mjerenja falsificirana.

Komentiraj...
Vidi sve komentare