Obavijesti

News

Komentari 1

Hotel Marjan ruši se skoro do temelja: 'Projekt je vrijedan preko 100 milijuna eura!'

Hotel Marjan ruši se skoro do temelja: 'Projekt je vrijedan preko 100 milijuna eura!'
9

Hotel Marjan izgrađen je prije točno šezdeset godina, a u međuvremenu je doživio nekoliko dogradnji. Posljednja, neuspješna i nedovršena, dogodila se 2010. godine kada je vlasnik hotela bio Željko Kerum

VIDEO

Zapadna obala krajem 2025. godine trebala  bi dobiti novu formu rekonstrukcijom Hotela Marjan. Radi se o investiranju grupe Adris u vrijednosti preko 100 milijuna eura. Time će Split dobiti još jedan luksuzni hotel za goste sa pet zvjezdica, a u planu je 285 smještajnih jedinica na 15 etaža.

Split: Nedovršeni Kerumov hotel Marjan svakim danom sve više propada

Hotel Marjan izgrađen je prije točno šezdeset godina, a u međuvremenu je doživio nekoliko dogradnji. Posljednja, neuspješna i nedovršena, dogodila se 2010. godine po projektu Jerka Rošina, kada je vlasnik hotela bio Željko Kerum.

Split: Željko Kerum pokazao Danku Kon?aru hotel Marjan

Stanje hotela na šetnici sa najljepšim pogledom na splitsku rivu iz godine u godinu sve je gori, a nakon stečaja "napala" je i poplava. Već duži period ispod hotela Marjan slijeva se podzemni potok, a scene noću su kao iz najstrašnijih horor filmova.

Split: Nedovršeni Kerumov hotel Marjan svakim danom sve više propada

Iz splitske gradske uprave  potvrđeno je da je u prosincu izdana pravomoćna građevinska dozvola za novi hotel Marjan, tako da napokon nema prepreka za jedno od trenutno najvećih ulaganja u hrvatskom turizmu. 

Stari Marjan većim dijelom biti će uklonjen da bi se na istom mjestu izgradio novi. Kultni toranj koji hotel Marjan još od 60-ih godina čini prepoznatljivim ovaj put se ruši da bi sagradili novi koji će imati jednu etažu manje. Toranj zadržava postojeću visinu i u njemu će se nalaziti isključivo smještajne jedinice.

- Hotel će biti vraćen u prvobitan oblik koliko je to god moguće, današnji standardi gradnje ne dozvoljavaju da zadržimo postojeću strukturu, tako da ćemo morati ukloniti postojeću građevinu u većem dijelu, a u jednom manjem dijelu građevina će ostati kakva je. U principu sagradit će se u potpunosti nov hotel - rekao je Tomislav Popović, predsjednik uprave Maistra.

- Projekt je koncipiran u nekoliko točaka kojima je krajnji cilj maksimalno uklapanje objekta u vizure grada – ostvarivanje pješačke veze sa susjednim parcelama, otvaranje atrija kako bi se dovelo svjetlo u prizemlje, osiguravanje optimalnog pogleda tornju, dodavanje atraktivnih sadržaja na krov, aktivacija prizemlja i povezivanje s urbanim gradskim tkivom Zapadne obale - rekao je Silvije Novaka iz arhitektonskog Studija 3LHD-a.

Bivši radnici splitskog Hotela Marjan i dalje pitaju: Gdje je nestalo 60 milijuna eura?
Bivši radnici splitskog Hotela Marjan i dalje pitaju: Gdje je nestalo 60 milijuna eura?

Postavlja se pitanje hoće li navedeni radovi u samom centru grada poremetiti život okolnog stanovništva i turističku sezonu. Iz Adris grupe po tom pitanju kažu kako neće biti radova tijekom ljetnih mjeseci.

- Naravno da će biti buke, naravno da će biti prašine, ali nastojat ćemo što je manje moguće uznemiravati građane. No, jednostavno tako veliku strukturu ukloniti, a da se ne vidi neće biti moguće. Molimo građane za strpljenje sljedećih nekoliko godina - rekao je  Tomislav Popović, predsjednik uprave Maistre te dodao kako je tijeku priprema gradilišta.

Zbog stečaja nemaju struje, pumpe ne rade, a Marjan pliva
Zbog stečaja nemaju struje, pumpe ne rade, a Marjan pliva

Na predstavljanju projekta rekonstrukcije hotela Marjan pojavio se i Ante Ledenko, bivši radnik Adriatica u stečaju u čijem je portfelju bio hotel Marjan. Rekao je kako investitori nemaju pravomoćnu odluku za početak radova na hotelu Marjan, što je Tomislav Popović, predsjednik Uprave Maistre negirao.  Naveo je Ledenko kako se ne može izdati građevinska dozvola Adris  grupi jer je sudski postupak u tijeku. 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Izraelski ministar obrane: Ratni kabinet odlučuje o odgovoru, sukob s Iranom nije gotov
UPOZORILI I AMERIKANCE

Izraelski ministar obrane: Ratni kabinet odlučuje o odgovoru, sukob s Iranom nije gotov

Iran je tijekom noći lansirao stotine projektila, raketa i dronova kamikaza s eksplozivom na Izrael. Američke zračne snage pomogle su Izraelu u obrani

NAPETA SITUACIJA

VIDEO Iran napao Izrael stotinama dronova, pogledajte kako su ih skidali i Amerikanci

TEL AVIV Snimka iz izraelskog grada na mediteranskoj obali pokazuje dronove i projektile koji padaju jedan po jedan. Presretali su ih izraelski Iron Dom i američki borbeni avioni. Nije bilo žrtava
Objavili rezultate istraživanja za još tri izborne jedinice: Evo kako stoje HDZ, SDP i ostali
IZBORI SU SVE BLIŽE

Objavili rezultate istraživanja za još tri izborne jedinice: Evo kako stoje HDZ, SDP i ostali

HDZ je s partnerima nakon ukupno sedam dosad obrađenih izbornih jedinica na 45 mandata. SDP i Rijeke pravde imaju petnaest manje, 30