To je to što me zanima!

U Turskoj planirali novi puč? Policija opkolila bazu NATO-a

Blizu 7000 turskih policajaca u oklopnim vozilima opkolilo je zračnu bazu Incirlik u Adani. Riječ je o bazi koju koristi NATO. Vlasti ovu akciju nazivaju "sigurnosnom provjerom"...
Vidi originalni članak

Oko 7000 turskih policajaca u oklopnim vozilima opkolili su NATO-vu zračnu bazu Incirlik u Adani.

Na društevnim mrežama pojavila se informacija da je policija zatvorila glavni ulaz u bazu. Službeno, turske vlasti tvrde da je riječ o sigurnosnoj provjeri.

Dio turskih medija piše kako je policija u bazi zaustavili navodni pokušaj novog vojnog puča. Ispred baze, izvikujući antiameričke parole prosvjedovalo je više tisuća ljudi, a prosvjednici su tvrdili kako su u propalom puču sredinom srpnja sudjelovali upravo američki vojnici iz baze. Inače, bazu podjednako koriste Turci i Amerikanci za akcije u Siriji i Iraku, a navodno SAD ondje ima uskladišteno najmanje 90 nuklearnih bombi.

Nastalu situaciju predsjednik Erdogan iskoristio je kako bi dodatno učvrstio svoju poziciju. Nakon neuspjelog udara sredinom srpnja, objavio je tromjesečno izvanredno stanje u zemlji. Pritvorio je najmanje 15.000 ljudi, a oko 60.000 državnih namještenika dobilo je otkaz. Među njima je oko 3.000 vojnih dužnosnika. Prema navodima Al Jazeere Balkans, zatvorio je tri novinske agencije, 16 TV kanala, 23 radijske postaje, 45 dnevnih listova i 29 nakladničkih kuća, a od četvrtka je najmanje 42 novinara pritvorio. Mnogi od njih još su u zatvoru.

U subotu je Erdogan objavio da planira poduzeti korake kako bi se sve naoružane postrojbe našle izravno pod zapovjednom odgovornošću Vlade. Zatvaraju se sve vojne akademije, a zračnim, kopnenim i morskim snagama zapovjedalo bi ministarstvo obrane. Taj prijedlog mora potvrditi parlament. Za planiranje i organizaciju puča osumnjičio je klerika Fetullah Gulena koji živi u SAD-u u Pennsylvaniji. Od Amerikanaca je čak zatražio njegovo izručenje. Gulen pak tvrdi da postoji velika mogućnost kako je puč inscenirao sam Erdogan ne bi li se na jednostavan način riješio svih političkih protivnika.     

Idi na 24sata

Komentari 80

  • efteling 31.07.2016.

    ...letom TK845 je Erdogan sleteo u Istambul koji je bio pod opsadom pobunjene vojske.responder je bio ukljucen jer da nije bio bi srusen....Interesantno je da je kruzio oko Istambula dok su "neprijateljski"f-16 bili oko njega...A u stvarnosti se vidi da nijedan blizu nije prisao.Gulen jeste covek CIA,tezak oko 29-26 milijardi dolara,ali vec bolestan i smrt mu je blizu.Vodi se istraga FBI u vezi finansijskih transakcija....I Gulen ima odlicne odnose sa Klintonovima....ulaze u njihovu fondaciju.I jos je Gulen ajatolah,mula koji ne zeli sekularnu drzavu...interesantno.U ovoj bazi Incirlik je oko 40-70 nuklearnih glava i jedna je od na svetu.Ameri gube uticaj na bliskom i srednjem istoku i FED im naredio da kreiraju haos...U tom haosu bi se mogli primaci Siriji gde sad ni nosem ne mogu.oni cak i prizivaju Erdogana da iscenira napade na Americku ambasadu,konzulate jer tu su stabovi CIE koji su i napravili ovaj smesni udar...Sto vise haosa to vise mogucnosti nelegalne upotrebe sile.Neutralni evropski posmatraci mira u Ukrajini spijuniraju za Ukrajinu.Umesto normalnih salju spijunske izvestaje u Brisel.Naravno da Rusi to znaju.

  • sve u 16 31.07.2016.

    Erdogan se bas igra s vatrom,ako ga ameri stvarno zele smijeniti letit ce brzinom zvuka...covjek je totalni idiot

  • yocko 31.07.2016.

    Erdogan bude prošao isto kao i Čaušesku nekada.

Komentiraj...
Vidi sve komentare