Obavijesti

News

Komentari 80

U Turskoj planirali novi puč? Policija opkolila bazu NATO-a

U Turskoj planirali novi puč? Policija opkolila bazu NATO-a
1

Blizu 7000 turskih policajaca u oklopnim vozilima opkolilo je zračnu bazu Incirlik u Adani. Riječ je o bazi koju koristi NATO. Vlasti ovu akciju nazivaju "sigurnosnom provjerom"...

VIDEO

Oko 7000 turskih policajaca u oklopnim vozilima opkolili su NATO-vu zračnu bazu Incirlik u Adani.

Na društevnim mrežama pojavila se informacija da je policija zatvorila glavni ulaz u bazu. Službeno, turske vlasti tvrde da je riječ o sigurnosnoj provjeri.

Dio turskih medija piše kako je policija u bazi zaustavili navodni pokušaj novog vojnog puča. Ispred baze, izvikujući antiameričke parole prosvjedovalo je više tisuća ljudi, a prosvjednici su tvrdili kako su u propalom puču sredinom srpnja sudjelovali upravo američki vojnici iz baze. Inače, bazu podjednako koriste Turci i Amerikanci za akcije u Siriji i Iraku, a navodno SAD ondje ima uskladišteno najmanje 90 nuklearnih bombi.

Nastalu situaciju predsjednik Erdogan iskoristio je kako bi dodatno učvrstio svoju poziciju. Nakon neuspjelog udara sredinom srpnja, objavio je tromjesečno izvanredno stanje u zemlji. Pritvorio je najmanje 15.000 ljudi, a oko 60.000 državnih namještenika dobilo je otkaz. Među njima je oko 3.000 vojnih dužnosnika. Prema navodima Al Jazeere Balkans, zatvorio je tri novinske agencije, 16 TV kanala, 23 radijske postaje, 45 dnevnih listova i 29 nakladničkih kuća, a od četvrtka je najmanje 42 novinara pritvorio. Mnogi od njih još su u zatvoru.

U subotu je Erdogan objavio da planira poduzeti korake kako bi se sve naoružane postrojbe našle izravno pod zapovjednom odgovornošću Vlade. Zatvaraju se sve vojne akademije, a zračnim, kopnenim i morskim snagama zapovjedalo bi ministarstvo obrane. Taj prijedlog mora potvrditi parlament. Za planiranje i organizaciju puča osumnjičio je klerika Fetullah Gulena koji živi u SAD-u u Pennsylvaniji. Od Amerikanaca je čak zatražio njegovo izručenje. Gulen pak tvrdi da postoji velika mogućnost kako je puč inscenirao sam Erdogan ne bi li se na jednostavan način riješio svih političkih protivnika.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 80
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...
Optuženi da su prevarili ljude za stotine tisuća eura. Šetaju se Zadrom u skupocjenim šlapama
VIDEO: MATAKOVI NA VISOKOJ NOZI

Optuženi da su prevarili ljude za stotine tisuća eura. Šetaju se Zadrom u skupocjenim šlapama

Plus+ Bračni par Luka Grgo i Adriana Matak tereti za pet financijskih prijevara teških 350 tisuća eura. Pušteni su iz istražnog zatvora uz mjere opreza