To je to što me zanima!

U Varaždinu održana radionica o problematici strateških tužbi protiv javnog sudjelovanja

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
U srijedu je u Regionalnom centru Pravosudne akademije u Varaždinu održana SLAPP edukativna radionica te je okupila brojne predstavnike hrvatskog pravosuđa i medija
Vidi originalni članak

Da bismo sačuvali pravo na pristup sudu i pravo na tužbu, a istodobno odvratili od zloporabe toga prava, moramo ostvariti pravilan balans, a jedan dio ostvarivanja tog balansa je ispravna definicija SLAPP tužbe, one tužbe koja podrazumijeva zloporabu prava, rekla je Prof. Matanovac Vučković na edukativnoj radionici o problematici strateških tužbi usmjerenih protiv javnog sudjelovanja - SLAPP tužbi s kojima se suočava medijski sektor.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

U srijedu je u Regionalnom centru Pravosudne akademije u Varaždinu održana SLAPP edukativna radionica te je okupila brojne predstavnike hrvatskog pravosuđa i medija.

PRESS DINAMA Ante Čačić poručio norveškim novinarima: Nema straha, došli ste u zemlju jako pitomih ljudi...

- Već više od godinu dana radimo na tome i mislim da smo napravili stanoviti napredak - rekla je ravnateljica Uprave za medije i razvoj kulturnih i kreativnih industrija i moderatorica radionica Jasna Vaniček-Fila.

Zaključeno je da za sprječavanje i suzbijanje tužbi, koje obično dolaze s pozicija moćnih pojedinaca ili subjekata u društvu ne bi li zaustavili pisanje i govor o temama od javnog interesa, važno i ujednačavanje sudske prakse te zajednička edukacija i sudaca i aktera. 

PREMIJER U ELEMENTU Ja, faraon! Plenković se hvalio i docirao novinarima: 'Zbog moje Vlade imate tu jeftinu struju...'

- Bitno je reći kako je nakon okruglih stolova i radionica Ministarstvo kulture i medija u izradi novog Zakona o medijima i namjera nam je u taj novi zakon implementirati mehanizam za rano prepoznavanje i odbacivanje takvih tužbi - rekla je Vaniček-Fila.

Izvanredna profesorica s Pravnog fakulteta u Zagrebu i članica Radne skupine MKM Romana Matanovac Vučković istaknula je kako vjeruje da se takve tužbe mogu suzbiti pravilnom primjenom prava.

- Legislativa je jedan dio borbe protiv SLAPP tužbi, a ovakve radionice tome služe u velikoj mjeri na način da pravilnom primjenom prava i brigom o tome da već postojećim pravnim sredstvima koje imamo suzbijemo ponašanja koja se karakteriziraju kao zloporaba prava jer te institute već imamo u našem zakonodavstvu - rekla je Matanovac Vučković.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare