To je to što me zanima!

U Zagrebu i okolici kvaliteta zraka sve lošija: Više mjernih postaja bilježi 'crveno' stanje

Prema službenim izvješćima Ministarstva, mjerna postaja Koprivnica -1, Koprivnica -2, Kutina -2, Sisak -1, Zagreb -1 i Zagreb -3 označavaju se kao područja s "vrlo lošom" kvalitetom zraka
Vidi originalni članak

Današnji podaci Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja iznose ozbiljno upozorenje na pogoršanje kvalitete zraka u nekoliko gradova diljem Hrvatske. Prema informacijama s mjernih postaja, situacija je najkritičnija u podnevnim satima, posebno na području Koprivnice, Kutine, Siska i Zagreba.

MJERILI KAKVOĆU Grad Zagreb: 'Kvaliteta zraka na Jakuševcu je dobra. Plinovi su ispod graničnih vrijednosti'

Prema službenim izvješćima Ministarstva, mjerna postaja Koprivnica -1, Koprivnica -2, Kutina -2, Sisak -1, Zagreb -1 i Zagreb -3 označavaju se kao područja s "vrlo lošom" kvalitetom zraka. Ova ozbiljna ocjena svrstava ih među najkritičnije točke u zemlji prema kategorijama "dobro", "prihvatljivo", "umjereno", "loše", "vrlo loše" i "izuzetno loše".

No, problem nije ograničen samo na navedene gradove. Mjerne postaje u Desiniću, Kutina -1, Slavonskom Brodu -1, Slavonskom Brodu -2, Zagrebu -2 i Zagrebu -4 također bilježe loše rezultate, što ukazuje na šire poteškoće u očuvanju kvalitete zraka.

GRAĐANI ZABRINUTI Zavod za javno zdravstvo o Jakuševcu: 'Nema ugroze zdravlja ljudi, samo ružan miris'

Ove informacije podsjećaju na slične probleme iz prošlosti. Stručnjaci iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" već su ranijih godina ukazivali na problem povećane koncentracije lebdećih čestica (PM10, PM2,5) u zraku. Kao uzrok ovog problema navode nepovoljne vremenske uvjete, s naglaskom na magli koja dodatno pogoršava situaciju.

U kontrastu s kontinentalnim područjem, podaci pokazuju da je situacija uz obalu, uz more, značajno povoljnija. Kvaliteta zraka na obalnim područjima ocjenjuje se kao "prihvatljiva" ili "dobra", što ukazuje na važnost regionalnih razlika u promatranju i rješavanju ovog sve ozbiljnijeg problema onečišćenja zraka.

Idi na 24sata

Komentari 16

  • tico123 08.12.2023.

    hvala bogu odseli se od tamo davno u prirodu

  • melin51 08.12.2023.

    Ja sam u Podsljemenu. Po Zimi od smrada iz susjednih dimnjaka bojim se trovanja dimom. U smradu tih dimova zavidim onima uz Jakuševec.

  • 08.12.2023.

    Nije to smrdljivi zrak već miris senfa za kojeg ste glasali !

Komentiraj...
Vidi sve komentare