To je to što me zanima!

U Zagrebu je izuzetno loša kvaliteta zraka: 'Izbjegavajte boravak na otvorenom...'

S obzirom na povišene spomenute PM čestice, preporuka je za djecu, trudnice, imunokompromitirane osobe i kronične bolesnike da izbjegavaju dugotrajne i intenzivne tjelesne aktivnosti na otvorenom...
Vidi originalni članak

Kvaliteta zraka u Zagrebu danas je izuzetno loša, pokazuju mjerne postaje na Mirogojskoj, Miramarskoj i Sarajevskoj cesti te na Jarunu. Ondje su izmjerene izuzetno visoke razine lebdećih čestica PM2,5 te vrlo visoke razine čestica PM10. U Maksimiru je udio tih čestica u zraku nešto manji pa je zrak ondje - vrlo loš, javlja HRT. 

TOMAŠEVIĆ OBJASNIO Grad Zagreb za kulturu dodijelio dvostruko više sredstava nego lani. Raspolažu s 8,3 mil. eura

- Stanje je u skladu s očekivanim zbog pojačanog grijanja, prometa i vremenskih prilika - rekli su iz Državnog hidrometeorološkog zavoda te Nastavnog zavoda za javno zdravstvo 'dr. Andrija Štampar'. Iz Štampara ističu i da broj kemijskih čestica u zraku ne prelazi granice normale, a idući tjedan stanje bi se trebalo popraviti jer nam stiže toplije vrijeme koje donosi smanjenu potrebu za grijanjem.

Sreća u nesreći je da u zraku nema štetnih kemijskih kontaminanata.

- Mjerne postaje, osim lebdećih čestica, mjere i prisutnost kemijskih kontaminanata u zraku. Njih nema u povećanim količinama, odnosno unutar su graničnih vrijednosti. Nastavni zavod inače svaki tjedan mjeri kakvoću zraka i na Jakuševcu, gdje su kemijski kontaminanti u granicama koje propisuje zakon - potvrđuje voditeljica Službe za zdravstvenu ekologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo 'Andrija Štampar', Jasna Bošnir

IMA 126 KVADRATA Pogledajte stan iznad Gajnica koji se prodaje za 400.000 €!

Medicinska istraživanja pokazuju da dugotrajna izloženost štetnim lebdećim česticama dovodi do respiratornih, kardiovaskularnih i neuroloških bolesti te do karcinoma.

- Upravo je zbog tih saznanja Svjetska zdravstvena organizacija preporučila postrožavanje trenutačno propisanih graničnih vrijednosti. Na razini Europske unije priprema se nova direktiva o zraku kako bi se uskladila s tim novim spoznajama - naglašava predstojnica Zavoda za higijenu okoliša Instituta za medicinska istraživanja, Gordana Pehnec.

S obzirom na povišene spomenute PM čestice, preporuka je za djecu, trudnice, imunokompromitirane osobe i kronične bolesnike da izbjegavaju dugotrajne i intenzivne tjelesne aktivnosti na otvorenom, posebno uz prometnice.

 

Idi na 24sata

Komentari 31

  • SexyKitty17 03.02.2024.

    Ocijenite moju 18+ golu fotografiju - -> NU4.FUN

  • 01.02.2024.

    Sto se cudimo kad se sjeku drveca kao nikada do sada. I to drveca usred gradova. Ili ih se obrezuje da nalikuju na Japanska mini stabla. A ta drveca upijaju smog automobila. Pa pogledajte samo sto se sa parkovima radi. Grmovi maksimalno podrezani. Nekada su parkovi bili daleko bujniji i prepuni grana krosnji zelenila. Ovo sada mi nalikuje na francuske parkove pred 200 godina. Kad je svaka grancica bila odrezana .

  • nk bankomat iz sela zagreb bez mora 01.02.2024.

    hahha nekom svjezi zrak sunce more riva lagodni zivot a nekom ovo gori hhahahahahha boze fala ti

Komentiraj...
Vidi sve komentare