To je to što me zanima!

Ubio je petero Hrvata: Osudili su ga na 15 godina zatvora...

Vijeće Županijskog suda u Zagrebu izreklo je presudu u kaznenom postupku za ratni zločin protiv Dragana Perenčevića i Slobodana Mutića, pripadnika srpskih paravojnih postrojbi
Vidi originalni članak

U ožujku ove godine počelo je suđenje Slobodanu Mutiću i Draganu Perenčeviću. Teretilo ih se da su zajedno 1992. sudjelovali u ubojstvu Stjepana i Paule Cindrić što se okvalificiralo kao ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Perenčević je danas na Županijskom sudu osuđen nepravomoćno na jedinstvenu kaznu od 15 godina. Mutić je nepravomoćno oslobođen te će ga danas pustiti iz istražnog zatvora.

Perenčeviću se sudilo u odsutnosti jer je u Srbiji, a Mutić je u zatvoru od veljače 2018. i to nakon što ga je SAD izručio Hrvatskoj.

Prema optužnici njih su dvojica 6. siječnja 1992. upala u kuću obitelji Cindrić u Petrinji. Mutić je bio pripadnik srpskih paravojnih postrojbi, a Perenčević pripadnik vojske tzv. RSK. Izveli su bračni par Cindrić iz kuće te ih odvezli u Joševicu gdje su ih ubili. 

Perenčević se teretio i da je u noći na 23. studenog 1991. upao u kuću obitelji Križević gdje je ubio Ivana, Anu i Damira Križevića.

Za ubojstvo bračnog para Cindrić je osuđen na 11 godina, a za ubojstvo Križevića 13 godina,  ali je jedinstvena kazna koja je uvijek manja od zbroja pojedinačnih  - 15 godina zatvora. 

ODVEZAO IH I LIKVIDIRAO "Nisam kriv. Nisam u Petrinji ubio Paulu i Stjepana Cindrića"

 - Nedvojbeno je da jer Perenčević zaslužio znatno veću kaznu od one na koju je osuđen - rekao je sudac Tomislav Juriša. No, prema  kaznenim zakonu za ratne zločine protiv civila koji je tada vrijedio maksimalna kazna je 20 godina.

- Neposrednih očevidaca nije bilo. Nakon niza iskaza svjedoka i dokumentacije sud je na osnovu indicija zatvorio krug i zaključio da je Perenčević nedvojbeno kriv dok se u odnosu na Mutića takav krug indicija nije zatvorio -  rekao je sudac obrazlažući presudu.

Idi na 24sata

Komentari 29

  • nori 🖖 16.12.2019.

    Po 3 za svakog Hrvata! Pošteno

  • brzzzy 16.12.2019.

    Bruka za državu i pravosuđe...

  • 16.12.2019.

    15 godina? Previse.

Komentiraj...
Vidi sve komentare