To je to što me zanima!

Učenicima dajte alate da zadive svijet, strukovnjaci su važni

Neophodno je da lokalne vlasti napokon osvijeste kako obrazovni sustav nije tek niša za zapošljavanje bliskih i podobnih, te da se prestane gledati na strukovno obrazovanje kao na 'svoj teritorij'
Vidi originalni članak

Hrvatska je turistička zemlja, ogroman je prihod u proračunu od turizma, sezona čak više i ne prestaje nakon prvih kišnih dana u rujnu. I zbog toga je srednjoškolsko obrazovanje u ugostiteljstvu više nego važno. Posla ima, učenici (opet) sve više traže upravo programe u ugostiteljskim zanimanjima, škole se moderniziraju. No kao i u svemu drugome, tako i u ovome obrazovnom području treba pratiti trendove. Kao i u ostalim uslužnim djelatnostima, učenici moraju, osim strogo u struci, dobiti znanja u poduzetništvu, dobrim manirima, profesionalnosti, jezicima itd. Model koji provodi i vrgoračka srednja škola, izlaganje učenika konkurenciji i samoproizvodnji, vrlo je dobar. A posebno je važno učenicima pokazati da su njihova buduća zanimanja važna, da su oni i njihovo obrazovanje važni, bili u trogodišnjim ili četverogodišnjim zanimanjima.

Strukovno obrazovanje u Hrvatskoj može i trebalo bi biti sjajan temelj za malo i srednje poduzetništvo, za ekonomske grane koje našim građanima mogu donositi dobre prihode, stalne poslove, mogućnost njihova mijenjanja, usavršavanje, napredovanje. Zbog toga reforma strukovnog obrazovanja koja se priprema i najavljuje za dvije godine mora biti reforma koja će osnažiti struku, ideju kvalitete zanimanja koja nazivamo strukovnima. Škole poput zagrebačkog "Vladimira Preloga" odavno su pokazale smjer u kojem valja ići, no neophodno je da lokalne vlasti napokon osvijeste kako obrazovni sustav nije tek niša za zapošljavanje bliskih i podobnih, jednako kao što gospodarske i obrtničke komore trebaju prestati gledati na strukovno obrazovanje kao na "svoj teritorij" te vedriti i oblačiti prema svojim interesima. Svako obrazovanje pripada onima koji će poslije pomoću njega nešto stvarati. A to su učenici. Zato ne trgujte njihovim obrazovanjem nego im dajte najbolje alate da zadive svijet.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare