To je to što me zanima!

Udomljeni Nigerijac (7) ne ide u školu i ne zna čitati

Abi je dječak iz Nigerije. Otac ga je prije 2,5 god. povjerio na čuvanje Ani. Dječak ovdje nema ni zdravstvenu iskaznicu, ni hrvatsko državljanstvo
Vidi originalni članak

Moja mama je krasna teta, koja me vodi u park kad se idem igrati s prijateljima i dobra mi je. Ali još ne idem u školu, i ne znam čitati ni pisati. Ne znam ni na sat, rekao je Abi (7), nigerijski dječak kojem su u Zagrebu preminula oba roditelja. Otac Olayemi Salimon Are i majka Ta Wakaltu nisu iza sebe ostavili podatke o rođacima. U Hrvatskoj su živjeli ilegalno pa ni Abi nema hrvatsko državljanstvo. Otac ga je 2,5 godine prije smrti povjerio na čuvanje Ani. Ona je postala dječakova udomiteljica.
- Jako ga volimo, no za njega je najbolje da bude sa svojim rođacima - rekla je Ana i pojasnila da su Abiju liječnici dali odgodu pa ne ide u školu. Dječak ovdje nema ni zdravstvenu iskaznicu.
- Kada je riječ o maloljetnim strancima u sustavu socijalne skrbi, imaju pravo na liječničku pomoć. Dijete stranac ne može dobiti zdravstvenu iskaznicu, no u slučaju potrebe udomitelji ga mogu odvesti liječniku.
- Uz predočenje Rješenja o određenom skrbniku ondje će dobiti odgovarajuću liječničku skrb, a račun za taj trošak pokriva država - objasnila je Štefica Karačić, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Dubrava. Dr. med. Jasna Ćurković Kelava, ravnateljica Dječjeg doma Zagreb u Nazorovoj kazala je kako su imali nekoliko djece stranih državljana, no da su uvijek uspjeli riješiti njihov status. Dodala je da je udomiteljstvo je uvijek samo privremeno, ne konačno rješenje.

Idi na 24sata

Komentari 7

  • vemi 19.12.2007.

    Prizemlje, evo ja bih prvi uzeo dijete. Bilo čije. I brinuo se o njemu, koliko god treba. Ali ne bih to napravi ovako blesavo kao ova \"udomiteljica\". Prvo ga je samo čuvala, pa je tata dolazio, a ona je dozvolila da i dalje mali stoji kod nje. Kao da je mali plišani medo, pa kao ono neka ga, ne smeta po kući. Onda ga je (tko zna zašto) udomila, ali daje mu krpene lutke da se igra i ne uči ga ničemu i konačno kada tata umire (tobož) od alkoholizma, sad bi ona NAKON 3 (TRI!!) GODINE maloga otpeljala nekoj rodbini tko zna gdje, koji nemaju pojma da je mali živ. Ako ga ništa do sada nije naučila, a ono će ga sigurno naučiti da su ljudi bešćutni! Jer kad mali nakon 3 godine dođe kod neke tamo rodbine, to će mu biti jedina dobra lekcija u životu.

  • Faaip de Oiad 19.12.2007.

    i koji k drzava nist ne dela pa nek mu daju drzavljanstvo . ako mogu razni mafijasi i nogometasi dobivat koji k nebi i on koji je aleko simpaticniji od gore navedenih , a sad bi naj bilo da ga deporrtiraju bagra bescutna

  • prizemlje 19.12.2007.

    Koliko NAS bi uzelo nečije dijete ma i na mjesec dana i brinulo o njemu??? Bojim se nitkoooo,ali smo licemjerni i lajavi do bolaaa,kada ocjenjujemo druge. Naime gospođa ga prvi put vidjela,upoznala na hreliću(svi koji smo iz ZG,znamo kaj je hrelić)..hoću reći da ta gđa.nije nekog materijalnog statusa kada mora na hreliću prodavati rabljenu robu..I kako joj možemo zamjeriti ako izjavljuje da bi bilo za maloga dobro da je sa svojim rođacima...škola,zdravstvo opće budućnost tog maloga je upitna i žena je samo realna..zato ne glumimo pravedne i pametne nego uzmimo MI koji imamo više od nje i prihvatimo maloga ako je to tako jednostavno......tjjah

Komentiraj...
Vidi sve komentare